Polischef anklagas för lögn i terrormål

I Spanien hårdnar den mycket bittra stämningen mellan de två politiska lägren, de regerande socialisterna och oppositionen i högerpartiet Partido popular. Inrikesministern anklagade på tisdagen den förre högste polischefen, för att ljuga i den pågående terrorrättegången om attentaten i Madrid våren 2004.

Den tidigare polischefen Augustin Diaz de Mera har i terrorrättegången insisterat på att det fanns en koppling mellan den baskiska separatistgruppen ETA och tågattentaten i Madrid för tre år sedan.

En underlydande skulle ha rapporterat detta, men ända fram till för något dygn sedan, ville den förre polischefen inte avslöja vem denne underlydande var. Frågan var om dokumentet verkligen fanns.

Anklagas för lögn
Den socialistiske inrikesministern Rubalcaba påstod på tisdagen att polischefen, som numera är Europaparlamentariker för högerpartiet PP, ljuger.

– Han ljuger för att täcka upp för tidigare lögner om att ETA skulle vara ansvariga, dundrar ministern.

Polisutredningen efter sprängdåden på förortstågen har lett till åtal mot 29 personer.

Många av dem är misstänkta för samröre med al-Qaida, men ingen är anklagad för kopplingar till ETA.

Den baskiska separatistgruppen är inte heller någon del av den pågående terrorrättegången, men högerpartiet PP håller fast vid sin linje.

Lokalval i vår
Det är lokalval i Spanien i maj och nästa år väntar parlamentsvalet.

Den baskiska frågan leder till allt häftigare angrepp mellan vänstern och högern och skapar en avgrund mellan de två lägren.

Socialistregeringen har hittills misslyckats i fredsförhandlingarna med baskerna. Oppositionen i högerpartiet PP pressar stenhårt på med kraftfulla demonstrationer, i vilka hundratusentals spanjorer protesterar mot regeringens sätt att hantera problemen med ETA.

Många spanjorer ifrågasätter utredningsmaterialet bakom den pågående terrorrättegången och misstankarna mot de baskiska terroristerna lever vidare.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista