Rapport kritiserar brittisk utrikespolitik

I Storbritannien väcker två olika rapporter frågan om hur landet ska bedriva sin utrikespolitik och i vilka sammanhang soldater ska skickas utomlands. Den brittiska hjälporganisationen Oxfam anser i sin rapport att Storbritanniens möjlighet att vara en god kraft i världen har underminerats av utrikespolitiken.

Det är framför allt Storbritanniens engagemang i Irak som de senaste åren har fått många britter att ifrågasätta landets utrikespolitik. Den ansedda hjälporganisationen Oxfam varnar nu för att utrikespolitiken leder till en minskad möjlighet att bistå andra länder, i andra delar av världen.

Undersökning på internet
Oxfam hänvisar till en egen undersökning där 2 374 personer har svarat på frågor via internet. 67 procent av dem anser att Storbritannien ska skicka styrkor utomlands i vissa situationer, till exempel när det gäller att försöka stoppa folkmord.

Oxfam anser att utrikespolitiken bör fokusera mer än i dag på att skydda civila och se till att mänskliga rättigheter efterlevs. Däremot varnar organisationen för att det som beskrivs som ett misslyckande i Irak leder till att nästa brittiske premiärminister inte försöker lösa andra konflikter i världen och pekar på de framgångsrika insatser som Storbritannien har stått för i till exempel Sierra Leone och Kosovo.

Kritiserar närvaron i Irak
Samtidigt publiceras på onsdagen en annan rapport från en tankesmedja i Oxford, där huvudtesen är att USA:s och Storbritanniens agerande i Irak bara leder till att situationen förvärras.

The Oxford Research Group anser att de USA-ledda styrkorna ska lämna Irak och att en FN-styrka istället ska placeras där.

Tankesmedjan varnar också för ett militärt ingripande mot Iran på grund av dess kärnvapenprogram och vädjar istället om diplomatiska lösningar.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".