Regeringen vill förbättra villkor för utländska doktorander

Facket anser att pakistanska och kinesiska doktorander diskrimineras på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. De har stipendier från hemlandet som ger mycket sämre villkor och inkomster än de svenska doktoranderna. Men nu vill regeringen ändra på det, säger utbildningsminister Lars Leijonborg.

– KTH har rätt att göra som de gör och det är de som måste lösa detta. Det jag som utbildningsminister kan göra är att öka utrymmet för fler doktorandtjänster, säger Leijonborg.

På KTH har pakistanska och kinesiska doktorander hälften så stora inkomster som de svenska, detta för att de har stipendiebidrag från hemlandet istället för att KTH ger dem lön.

– Det aktualiseras nu på grund av pakistanierna men det har i alla år funnits människor som bedriver doktorandstudier som tycker att de har alldeles för dålig ersättning och alldeles för dålig trygghet. Som svar på det har vi sagt att vi ska möjliggöra ett inrättande av fler doktorandtjänster, säger Lars Leijonborg.

Under tre år satsar regeringen 900 miljoner extra för forskning. I dag står doktoranderna för 40 procent av forskningen i Sverige men universiteten är inte tvingade att använda pengarna för att anställa doktorander.

Pelle Röhdin på Sveriges Förenade Studentkårer tycker att det är konstigt att inte Lars Leijonborg tar avstånd från det KTH gör när man sluter stipendieavtal som ger så dåliga löner och villkor för de utländska doktoranderna.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista