Svårare matte när treorna ska få prov

Nu formuleras mål för vad elever i tredje klass minst ska kunna. I matematik innebär Skolverkets förslag att kraven på eleverna ökar. Kanske blir det också mål och nationella prov i svenska som andraspråk.

– Det finns delar i de här målen, där vi gör en ambitionshöjning, men det är inga jättestora höjningar. Andra delar är helt i paritet med det som finns, säger Niclas Westin, undervisningsråd på Skolverket.

I stort ligger förslagen från Skolverket om vad eleverna minst ska kunna i trean på ungefär samma nivå som i dag.

Höjer ambitionen
Men för en del av matematiken, där eleven ska kunna beskriva och hantera matematiska likheter, ser verket den minsta kravnivån som en ambitionshöjning jämfört med vad eleverna ska kunna idag.

Ett av motiven är att det anses bra om eleverna tidigt behärskar den här delen av matematiken.

Ett annat är att de här målen ska leva länge i det framtida skolsystemet, där hela målsystemet just nu utreds och stora förändringar väntas.

Dagens förslag är anpassade till det, säger Niclas Westin.

Den kan också komma att bli lägsta kravnivåer och nationella prov för de tredjeklassare som läser ämnet svenska som andraspråk.

Svenska som andraspråk
Språkinstitutet rekommenderar Skolverket att föreslå att det ska vara samma mål för vad som ska uppnås i svenska, som i svenska som andraspråk.

Samtidigt måste vissa anpassningar ske. Språkinstitutet säger också att elever som är relativt nyanlända till Sverige inte ska behöva skriva det nationella provet i svenska som andraspråk.

Frågan avgörs slutligen av riksdagen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista