Nordkorea förväntas stänga kärnreaktor

Nedrustningsprocessen i Nordkorea verkar göra framsteg igen. Nordkorea lovar nu att stänga sin kärnreaktor och släppa in FN-observatörer en dag efter att de fått loss bankmedel som legat låsta på konton i Macau.

Det är i elfte timmen, men det verkar som om Nordkorea trots allt kan komma att uppfylla sitt löfte om att påbörja nedrustningen senast fredag.

Enligt en amerikansk guvernör som just nu är på besök på Koreahalvön, så ska nordkoreanerna nu ha lovat att så fort de har pengarna ska löftena uppfyllas inom en dag.

FN-inspektörer övervakar stängningen
Guvernören Bill Richardson uppger att FN:s atomenergiinspektörer också kommer att släppas in för att övervaka reaktorstängningen. Inspektörerna kastades ut av Nordkorea 2002 och sedan dess har landet fortsatt med sitt kärnvapenprogram.

Nordkoreas villkor för att påbörja stängningen av sin kärnreaktor är att få tillbaka omkring 175 miljoner kronor som legat frusna på en bank i Macau ända sedan 2005, då USA anklagade banken för penningtvätt. Nu uppges pengarna äntligen vara på väg och ska finnas tillgängliga för Nordkorea senare i dag, onsdag, eller i morgon, torsdag.

USA utlovade att Nordkorea skulle få tillbaka sina pengar redan i mars, men de kinesiska bankerna säger sig ha haft vissa problem med att få över pengarna till Nordkorea.

Lämnade förhandlingarna
När pengarna inte dök upp lämnade det nordkoreanska sändebudet hastigt nedrustningsförhandlingarna i Peking. Det skapade oro för att Nordkorea kanske inte skulle fullfölja sitt löfte att stänga sin kärnreaktor senast den 13 april.

Nu verkar dock nedrustningsprocessen vara i gång igen. Nästa steg är att Nordkorea ska få energibistånd för att fortsätta avveckla sina atomvapen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista