Priserna på bostäder går upp i hela landet.

Svenska bostadspriser fortsätter att öka

Bostadspriserna fortsätter att öka, mest på bostadsrätter. Här är ökningen 16 procent på årsbasis. En bostadsrätt i Stockholms innerstad kostar nu i snitt över 50 000 kr per kvadratmeter.

Lars Kilander som är vd för Mäklarsamfundet Bransch, säger att det handlar om köparnas inställning nu.

Förväntan styr priserna
– Det är de som förväntar sig att priserna kommer att stiga och bara det blir en självuppfyllande profetia. Sedan finns en viss brist på marknaden som har ökat något och det gör att det är fler som tävlar om samma objekt.

Det har funnits perioder med högre prisökningstakt, uppåt 20 procent, säger Lars Kilander. För några månader sedan saktade priserna av, men nu är de på väg uppåt igen.

Mäklarstatistiks nya bostadspriser bygger på försäljningar under januari till mars. Det betyder att man ännu inte kan se om villapriserna har ökat till följd av skattelättnaderna.

Villapriserna ökade med sex procent
Villorna har ökat med sex procent på årsbasis i landet och med nio procent i storstäderna.

Här kommer det att hända saker den närmaste tiden, tror Lars Kilander.

– Det som är det mest intressanta är naturligtvis storstadsområdena där fastighetsskatten och förmögenhetsskatten har varit väldigt kraftfull för de boende. Det innebär att vi får räkna med att priserna kommer att öka. Sedan har vi en annan effekt som möjligen kan motverka det och det är de som vill sälja sitt hus innan kapitalvinstskatten höjs, säger han.

Ökande priser på bostadsrätter
Det är alltså bostadsrätterna som ökar mest nu, på riksplanet med hela 16 procent det senaste året. I Stockholms innerstad kostar nu en bostadsrätt 50 600 kr per kvadratmeter, vilket är nytt rekord.

Här kan man räkna med fortsatta prisökningar, tror Lars Kilander.

– Det kommer att vara ökande skillnader mellan de som har föreningar som har en god ekonomi och de som har föreningar med dålig ekonomi, i den mån det finns föreningar i innerstaden som har dålig ekonomi, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet Bransch.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista