Konstgjord syresättning räddar Östersjön

Regeringen aviserar nya åtgärder för att få bukt med miljöproblemen i de svenska havsområdena. En halv miljard kronor satsas till 2010. Inriktningen ska vara att satsa på sådant som ger snabba resultat.

– Det är till exempel att sätta igång med pilotprojekt, som bidrar till syresättning av våra döende havsbottnar. Vi kommer att göra det konkret i Stockholms skärgård och i Bohuslän, så att det prövas i både östersjön och i västerhavet, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Det handlar om pilotprojekt och mer forskning. Vad gör ni åt utsläppen?

– En av huvudåtgärderna blir att snabbt få ner fosforutsläppen. Därför är det också viktigt att samarbeta med länderna runt Östersjön. Inriktningen är en reglering av fosfater i EU och att få med det i den aktionsplan för Östersjön, som ska antas i november.

Det enda konkreta förslaget är att förbjuda fosfater i tvättmedel, som är ett problem från enskilda avlopp.

Men den stora utsläppskällan som orsakar övergödning är jordbruket. Visserligen har utsläppen minskat, men det har gått trögt hittills. Riksdagens miljömål kommer inte att nås.

– Dels får vi utrymme för sådana insatser i och med den satsning vi nu gör och dels arbetar vi mycket nära jordbruksnäringen. Vi har fått igång ett väldigt viktigt projekt, som ett redskap för att få ner utsläppen. Vi kommer att följa det leder till nödvändiga minskningar av utsläppen, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista