Minst 30 döda i attack i Algeriet

Uppdaterad 22:00
Minst 30 människor dödades och över 100 skadades på onsdagen när flera sprängladdningar exploderade i Algeriets huvudstad Alger. En av explosionerna inträffade intill premiärministerns högkvarter och en annan vid ett polishögkvarter. Enligt polisen rörde det sig om islamistiska självmordsattacker.

– Jag trodde att det var slut på bomber i Algeriet, jag har låtit mig luras, sa en gråtande 25-årig kvinna som intervjuades av nyhetsbyrån Reuters intill det gapande hål som en självmordsbombare orsakat i själva regeringskansliet.

Sprängattentaten var de första i centrala Alger sedan 1990-talet. Efter det blodiga inbördeskriget har Algeriet upplevt en period av relativt lugn. 

Al-Qaida stärker greppet
Oron är nu stor att våldet ska vara på väg tillbaka, nu när al-Qaida stärkt sitt grepp om Nordafrika. I januari meddelade den militanta algeriska utbrytargruppen GSPC att man gått upp i al-Qaida och det är al-Qaida Maghreb som enligt tv-kanalen Al Jazeera tagit på sig skulden för dagens dåd.

Gruppen bär ansvaret för flera våldsdåd och attentat mot myndigheterna de senaste månaderna. Vissa bedömare menar att syftet är att sabotera den försoningsprocess som pågår där myndigheterna, visserligen utan större framgång, erbjudit tidigare militanta grupper amnesti. Att motverka en försoning och upprätthålla ett heligt krig är en taktik som anses bära al-Qaidas stämpel.

Har haft svårt vinna inflytande
Al-Qaida har haft mycket svårt att vinna inflytande över islamistiska politiska rörelser i arabvärlden och Osama Bin Ladens andreman, Ayman al-Zawahiri har surt fördömt grupper som Hamas och egyptiska muslimska brödraskapet för att de deltar i politiska processer och val i stället för att ägna sig åt heligt krig.

Men medan både Hamas, brödraskapet och vissa sunnigrupper i Irak öppet visar sitt förakt för al-Qaida, har alltså algeriska GSPC valt en annan väg.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista