Bad om ursäkt för bristerna.

Vetlanda socialförvaltning bad om ursäkt

Både polisen och JO har fått in flera anmälningar mot Socialförvaltningen i Vetlanda för hanteringen av en flicka som utsattes för övergrepp av sin far i flera år. Trots flera varningar lät socialen flickan bo kvar hos sin pappa. Efter  SVT:s ”Uppdrag granskning” bad socialchefen Ola Götesson flickan om ursäkt.

– Det här är absolut ingenting som får hända och jag vill börja med att beklaga att det här har hänt. Jag vill också passa på att be flickan om ursäkt. Det är förskräckligt, det som har kunnat hända.

Fick vårdnaden om dottern
Trots att mannen var dömd till rättpsykiatrisk vård för flera våldsbrott och hade missbrukarproblem fick han vårdnaden om den då tioåriga dottern när hon slängdes ut av mamman hemma i Göteborg.

Flickan flyttade till lägenheten i Vetlanda, som pappan så småningom vräktes från och bodde tidvis med pappan i en husvagn och vid några tillfällen i bilen och till och med under en presenning.

Både grannar, polisen och skolan hörde av sig flera gånger till socialen, men först efter fem år reagerade man på allvar. Mannen dömdes i höstas för en lång rad våldtäkter och sexuella övergrepp på dottern.

Kommunen kritiserades kraftigt
Länsstyrelsen gav i höstas kommunen kraftig kritik för att man inte ingrep och Ola Götesson kan i dag inte förklara varför det blev så.

– Jag ställer de frågorna också och det man kan se är att något har fallerat i vårt system, eftersom man har valt att inleda utredning efter ett antal anmälningar där vi borde ha inlett utredningar.

På tisdagen uppmärksammade SVT:s ”Uppdrag granskning” flickans öde, och i dag, onsdag, hade socialförvaltningen i Vetlanda kallat till presskonferens, där man alltså medgav att frågan hanterats fel.

Socialtjänsten JO-anmäld
Under dagen har också polisen fått ta emot en lång rad anmälningar om tjänstefel och flera JO-anmälningar har även gjorts mot socialen.

Ola Götesson lovar nu att se över förvaltningens rutiner.

– Jag vet nu i dag att vi har ett jättearbete att göra mot allmänheten så att vi kan upprätta ett förtroende som socialtjänsten ska ha i Vetlanda kommun. Där känner jag att vi får börja om för att få det igen, efter den här enskilda händelsen som är en enskild händelse.

Ska du arbeta kvar som socialchef i Vetlanda?

– Ja, jag kommer att arbeta kvar, säger Ola Götesson, socialchef i Vetlanda kommun.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista