Nödrop från Röda korset i Bagdad

Det mänskliga lidandet i Irak är enormt och blir hela tiden värre. Det konstaterar det Internationella Röda Korset i en ny rapport. Enligt den och Röda korsmedarbetaren Nada Doumani i Bagdad påverkas alla irakiers liv av en ständigt förvärrad situation.

Detta är ett dramatiskt nödrop på en plågad irakisk befolknings vägnar från världens mest respektearade hjälporganisation, det Internationella Röda Korset, i en rapport om en ”ständigt förvärrad humanitär kris” i Irak.

Nada Doumani, en av ICRC:s medarbetare, berättar från Bagdad om bristen på säkerhet som det mest alarmerande, det dagliga dödandet och lemlästandet, men också om bristen på allt basalt som el och vatten, om läkare som flyr och en havererad sjukvård, allt sammanfattat med rapportens ord ”ett ofantligt lidande utan lindring inom synhåll”.

Detta på fjärde året växande lidande bärs i stigande grad av kvinnor som plågas av oro för barnen och oro för varje marknadsbesök, som handlar om liv eller död och, som Nada berättar, att varje morgon vakna med döda kroppar inpå husknuten.

Från Genève säger Röda Korset att svaret på undersökningen om de civilas situation i Irak var en chock.

Från Bagdad säger Nada Doumani att det börjar bli enklare att dö än att leva.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".