Sarkozy i blåsväder trots positiv valvind

Den mest segertippade kandidaten i det franska presidentvalet, högermannen Nicolas Sarkozy, är i blåsväder. Han har utsatts för flera attacker och själv gjort kritiserade uttalanden. Idag tvingades Sarkozy att tillbakavisa uppgifter om att han skulle ha ingått en tvivelaktig pakt med den avgående presidenten Jacques Chirac.

President Chirac ska ha lovat att ge Sarkozy sitt stöd i valrörelsen i utbyte mot att Sarkozy driver på en lagändring, så att Chirac inte riskerar att bli åtalad i ett antal korruptionsaffärer. Den 16 maj förlorar den avgående presidenten Chirac nämligen sin rättsliga immunitet.

Bytesaffären mellan de två slipade politikerna ska ha träffats för några veckor sedan uppger i dag satirtidningen Le canard enchainé, som vanligtvis är välunderrättad.

Nicolas Sarkozy nekar till överenskommelsen och kallar uppgifterna för ”groteska, sårande och osanna”.

I förmiddags gjorde Sarkozy äntligen ett besök i förorten utanför Paris, men det blev en välregisserad föreställning i sällskap av ett sextiotal journalister och kameramän och nästan helt utan invånare från förorten Villepinte.

Besöket ägde rum i Stadshuset, där Sarkozy lovsjöng Frankrike för cirka 25 invandrare, som just fått franskt medborgarskap.

Franska journalistkolleger ställde om och om igen den känsliga frågan om varför Sarkozy inte valt att återvända till förorten Argentueil istället, där han för något år sedan gjorde folk ilskna när han talade om slödder.

Ytterligare kritik kom också i bokform idag från hans tidigare regeringskollega Azouz Begag.

Därtill har Sarkozys eget uttalande om att pedofili nog är medfött, väckt ont blod.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".