Johan Jakobsson på väg in i rättsalen på onsdagen.

Åklagaren: Böter rimligt för dataintrånget

I rättegången om folkpartiets dataintrång mot socialdemokraterna under valrörelsen yrkade åklagaren Per Lindqvist i sin slutplädering på bötesstraff för de sex åtalade.

Per Jodenius i liberala ungdomsförbundet och presschefen Niki Westerberg bör också få villkorlig dom säger Per Lindqvist och jämför deras brott med företagsspioneri.

– Det är alltså fråga om att man med olagliga metoder skaffat sig kännedom om något som kan jämföras med företagshemligheter. Man har sedan kunnat använda den här informationen och skaffat sig strategiska fördelar. Ett sådant här agerande blir på något sätt ett hot mot hela det demokratiska systemet, sade åklagaren Per Lindqvist under slutpläderingen på onsdagen.

Tidigarelade äldrevårdskampanj
Bland annat tidigarelade folkpartiet en äldrevårdskampanj eftersom de tack vare dataintrånget visste vad socialdemokraterna skulle göra.

Förre partisekreteraren Johan Jakobsson säger att han inte kände till dataintrången men medgav att han fick frågan av presschefen Niki Westerberg om det var okej att göra kampanjen tidigare än planerat.

– Jag sade absolut, om fältorganisationen vill det så är det helt okej med mig, sade Johan Jakobsson under rättegången på onsdagen.

Förklarade hon varför hon tyckte det?

– Nej.

Och du ställde ingen fråga heller?

– Nej.

Niki Westerberg har tidigare sagt till polisen att hon visade Johan Jakobsson de rapporter som Per Jodenius i Liberala ungdomsförbundet fick fram till genom dataintrången. Något som Johan Jakobsson nekar till och som Niki Westerberg nu tagit tillbaka i rätten.

– Jag kommer ihåg fel, jag gav honom inget dokument då, sade Niki Westerberg under rättegången på onsdagen.

”En efterhandskonstruktion”
Åklagaren hävdar att det är en efterhandskonstruktion, att Johan Jakobsson var medveten om intrången och att han gjorde sig skyldig till brott när han uppmanade Per Jodenius att vända sig till en journalist med uppgifterna om att lösenorden till Sapnet var på drift. Det, svarade Johan Jakobsson, gjorde han för att visa hur dålig socialdemokraternas it-säkerhet var.

Försvaret hade också kallat it-säkerhetsexperten Joakim von Braun som vittne, och han höll med.

– Jag har aldrig sett någon organisation, myndighet eller företag som haft så dålig säkerhet som socialdemokraterna har haft. Som it-expert så vänder det sig i magen när man ser hur de har konstruerat det här, sade Joakim von Braun under rättegången på onsdagen.

Gunilla Österlund
gunilla.soterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista