Jan Eliasson

Eliasson: Risk för krig mot Iran

Förre utrikesministern Jan Eliasson varnar nu, i en intervju med Ekot, för utvecklingen i Mellanöstern. Han anser att man inte kan bortse från risken för ett krig mot Iran, pådrivet av Israel och USA, och att konsekvenserna för säkerheten i världen i så fall blir mycket allvarliga.

– Ja, det finns en risk. Det finns tendenser att det nästan blir en slags ödesbestämd utveckling, en eskalering. Det finns alltid risk för att man vid vägs ände från olika håll kan överväga militära insatser, säger den förre utrikesministern, socialdemokraten Jan Eliasson.

Jan Eliasson är numera FN:s sändebud i Darfur. Men i ett föredrag vid ett seminarium på onsdagen, där Eliasson talade om potentiella konflikthärdar i världen, passade han på att ta upp de risker han ser med utvecklingen i Mellanöstern, och inte minst med Iran.

Risken finns att det blir krig
Eliasson sade att trots att ingen egentligen är betjänt av en invasion av Iran, så finns det en risk att det blir ett krig ändå.

För om Iran inte upphör med sin anrikning av uran kan USA och Israel känna sig tvungna att anfalla, även om det egentligen inte gagnar dem på lång sikt, och även om säkerhetsrådet splittras.

– De är ju om Iran fortsätter att trotsa FN:s säkerhetsråd. Och FN:s säkerhetsråd kommer till en punkt där man vill vidta starkare åtgärder. Skulle det då visa sig att säkerhetsrådet blir splittrat i den frågan, det kan ju finnas olika uppfattningar om användning av våld inom säkerhetsrådet, då finns det en risk som vi har sett tidigare i Irakfrågan, att enskilda länder går fram utan FN-mandat och vidtar åtgärder.

Du tänker framför allt på USA och Israel då?

– Det är ju i USA och Israel som den här debatten förs på ett mer inriktat och allvarligt sätt.

Hur stor är den här risken tror du?

– Jag vågar inte sätta något procenttal på detta, men jag tror inte man ska underskatta risken.

”Krig skulle leda till enorma slitningar”
Och blir det ett krig mellan Iran och länder i västvärlden så kommer det leda till enorma slitningar. Inte minst inom Europa, men också mellan den muslimska världen och västvärlden. De motsättningar som skapats av Irakkriget bleknar i jämförelse, tror Eliasson.

– Militär konfrontation kring Iran vore förödande. Vi får militära konsekvenser, vi får politiska konsekvenser, vi får ekonomiska konsekvenser och sannolikt en konsekvens i form av ökad terrorism i världen. Men kommer vi till den punkten tror jag vi får se konvulsioner i världspolitiken och också i världsopinionen.

Om du jämför med inför Irakkriget?

– Jag är frestad att använda ordet västanfläkt om skillnaden, säger den förre utrikesministern, socialdemokraten Jan Eliasson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista