Turkiets ekonomi fortsätter växa

Turkiets ekonomi överträffade analytikernas förväntningar förra året, det visade sig när statistiken för 2006 nyligen offentliggjordes. Istället för en BNP-tillväxt på fem procent visade siffrorna att tillväxten låg på över sex procent.

Den turkiska ekonomin växte för tjugonde kvartalet i rad. Det är den längsta perioden av oavbruten tillväxt sedan 70-talet. De senaste fem åren har den turkiska bruttonationalprodukten ökat med 40 procent, och inkomsten per capita har ökat från 2598 dollar till 5477 dollar.

Stärker de styrande inför höstens val
Den starka statistiken stärker det styrande AK-partiet inför parlamentsvalet i höst, trots att tillväxten inte har inneburit någon reallöneökning för det stora flertalet turkar. Det säger Seyfettin Gursel, ekonom vid Bacesehir-universitetet i Istanbul.

– Om inte tillväxten kommer arbetskraften till godo, så är det inte hållbart i längden, varken socialt eller politiskt, säger Seyfettin Gursel.

Inom en snar framtid måste en rad mindre populära strukturreformer drivas igenom om den turkiska ekonomin ska kunna fortsätta att växa och om inflationen, som fortfarande ligger på runt nio procent, ska kunna tyglas.

”Ungefär halva Turkiets ekonomi är svart
Bland det mest akuta är en skattereform. Idag är ungefär halva Turkiets ekonomi svart, och alltså inte beskattningsbar. Det måste ändras, menar Seyfettin Gursel.

– Om de nödvändiga strukturreformerna genomförs kan den turkiska ekonomin fortsätta att växa, om än i mer blygsam takt framöver, säger ekonomen Seyfettin Gursel, vid Bacesehir-universitetet i Istanbul.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".