God affär bli god man för flyktingbarn

Det kan vara en god affär att ställa upp som god man för ensamstående flyktingbarn. Bristande kontroll i kommunerna gör att en person kan bli god man åt många barn samtidigt, och tjäna över 20 000 kronor i månaden.

Metten Behman är god man åt många barn.

– Just nu har jag 19 barn. De kommer från Irak, från Kongo, från Somalia, från Eristrea och från Afghanistan, säger Metten Behman.

Förra året kom över 800 ensamstående flyktingbarn till Sverige. I år väntas de bli fler.

Ersättning på 2 000 per barn i månaden
Ensamstående flyktingbarn får som regel en god man, som hjälper dem i kontakten med myndigheterna och skolan.

Det är inte ovanligt att ersättningen för en god man blir mellan 1 500 och 2 000 kronor per barn i månaden. Och det kan bli fullspäckade dagar. Så här berättade Metten Behman för Sveriges Radio International förra veckan:

– I dag jag var på deras nya boende, sedan har jag varit med en annan, och nu är jag på väg till ett annat möte.

Finns ingen gräns för antal barn
Det finns ingen gräns för hur många personer en god man kan ha. Men de kommuner som vi har talat med säger att för att det ska fungera, så ska det vara som mest mellan tre och fem barn.

Anledningen är att uppdraget handlar om praktiska saker, som kan ta tid att sköta, till exempel att ha kontakt med skolan, socialtjänsten, psykolog och betala räkningar.

– De gode män som vi har rekryterat de senaste åren, som har varit väldigt engagerade, de har själva en väldigt stark känsla för att det inte får bli för många. De är själva noga med det också, att de vill hinna med, och fullfölja sitt uppdrag på ett bra sätt, säger Kerstin Fälldin på Överförmyndaren i Stockholm.

Kan ha hand om 15-20 barn samtidigt
Men en kommun som anlitar en god man brukar inte fråga om personen har uppdrag från andra kommuner. Därför kan till exempel Metten Behman ha så många barn samtidigt. Han tycker dock själv att han hinner hjälpa alla.

– Man hinner. Jag ställer upp för de här barnen när de behöver mig, säger Metten Behman.

Migrationsverket har stött på flera fall där en god man har uppemot 15-20 barn. Verket har då kontaktat de aktuella kommunerna och sagt att det är olämpligt.

Brister åtgärdas sällan
Men bristerna åtgärdas sällan. Redan i fjol slog Riksrevisionen larm om allvarliga brister i kontrollen av kommunernas förmyndarverksamhet. Till och med brott kan begås utan att man upptäcker dem, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

– Konsekvensen är ju den att det finns stora risker för att pengar som de här personerna som är utsatta, eller egendom som de har, att den inte förvaltas på ett riktigt sätt. Det finns risker för att det kan försnillas egendom, det finns risker att det sker överlåtelser eller uttag av pengar från spärrade konton, som inte borde ha skett. Så det finns stora risker både att pengar kan försnillas och att de här personernas rättigheter inte tas till vara, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

Det kommunala förmyndarsystemet, där de gode männen till ensamstående flyktingbarn ingår, debatteras i riksdagen på torsdagen. Bland annat kommer lagstiftarna att föreslå årliga kontroller. Regeringen kommer med en proposition i höst.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Kenadid Mohamed, SR International
kenadid.mohamed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista