Övervakar London.

Britter övervakas mest i världen

Storbritannien har flest övervakningskameror i världen och nu ska försöket med talande kameror också utökas. Det är övervakningskameror som är utrustade med högtalare. Reaktionerna gentemot teknikens framsteg är blandade.

– Bara de inte för högljudda sent på kvällen. Det kan vara en bra sak, säger londonbon Norman Freegard.

De yngre Helen Otalija och Rebecca Dawll är mer skeptiska och talar om att det är överdrivet, lite av Big Brother, och att det är skrämmande, ja, rent av en dålig idé.

Personal gör utrop från en övervakningscentral
De talande kamerorna talar givetvis inte av sig själva, utan är kopplade till en övervakningscentral, där personalen kan göra utrop via kamerorna.

I Middlesbrough i nordöstra England har detta prövats. Politikerna där är nöjda och säger att nedskräpningen har minskat, precis som vandalisering och en del annan kriminalitet.

Där kan den som går ifrån sin dricksflaska på parkbänken med en gång bli tillsagd att slänga den i en soptunna.

Pengar avsatta till fler övervakningskameror
Det finns drygt fyra miljoner övervakningskameror runt om i Storbritannien. Men nu blir det alltså ännu fler. Regeringen avsatte nyligen cirka sju miljoner kronor för att sätta upp talande kameror i 20 nya områden.

Inrikesminister John Reid säger att syftet är att minska kriminaliteten och det är tämligen få som protesterar.

Men en av dem är Simon Hills, som i höstas kom ut med boken ”Strictly No”, som handlar om övervakningssamhället.

– Förutom att bli iakttagen tycker jag att det är ganska sorgligt att vi har kameror som skäller på oss, med order från vem, undrar Simon Hills i en intervju med BBC.

Oppositionspartiet Tories talesman i inrikespolitiska frågor, David Davis, säger att kamerorna inte får bli någon ersättning för poliser. Människor vill ha riktiga poliser på gatorna, hävdar han.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista