Maud Olofsson.

En halv miljard satsas på miljöteknik

Regeringen satsar drygt en halv miljard kronor de närmaste åren på miljövänlig teknik. Förslaget kommer att finnas med i vårbudgeten, och ska öka tempot i den svenska industrins utveckling av nya miljövänliga energilösningar.

Näringsminister Maud Olofsson motiverar satsningen med att Sveriges ekonomi för närvarande går väldigt bra. Näringslivet måste för att få del av pengarna också satsa från sitt håll.

– Vi är ju i den lyckliga omständigheten att vi har en god ekonomisk utveckling i vårt land. Och vi kan använda en del av det tillskottet vi nu har i ekonomin, till att just satsa offensivt. Det är ju det vi behöver göra, vi måste ju ladda för någon gång kommer också en lågkonjunktur, och då ska vi satsa nu så att vi har många bra företag som växer upp, som kan komma in på exportmarknaden, och som kan ge nya intäkter till Sverige, säger näringsminister Maud Olofsson.

Förslag på projekt har redan kommit in
80 miljoner kronor i år, och 150 miljoner kronor om året fram till år 2010, är vad det handlar om. Stödet som kan komma att administreras av Ingenjörsvetenskapsakademin och Vinnova ska gå till både nystartade och etablerade företag.

Näringslivet måste för att få del av pengarna också satsa från sitt håll. En del förslag på projekt har man redan fått in, säger Maud Olofsson.

– Det rör ju utveckling av bränsle. Vi har både etanolsatsning, RME-satsning, biogassatsningar. Vi har hybridbilssatsningar som fordonsindustrin har. Vi har effektivisering av flygmotorer, där vi kanske kan halvera bränsleförbrukningen. Det finns många spännande projekt, som vi skulle kunna jobba med.

Problem att få ut idéer på internationell marknad
Sedan många år stöder staten satsningar inom miljö och energiområdet med större pengar än vad som nu avsätts på toppen av detta.

Energimyndigheten har de senaste åren till exempel betalat ut mellan 500 och 800 miljoner kronor årligen i stöd till energiforskning, där också näringslivet deltar.

Men ett problem har varit att få ut idéer och produkter på den internationella marknaden, enligt Maud Olofsson.

Näringsdepartementet pekar också ut USA:s intresse för svensk miljöteknik som en bidragande orsak till satsningen.

Svenska företag ska presenteras i USA
USA:s ambassadör i Sverige, Michael Wood, ska i nästa vecka presentera ett 30-tal svenska energiprojekt och företag, som sysslar med bland annat alternativa bränslen och vindkraft, för intresserade amerikanska riskkapitalbolag i Silicon Valley.

Kritik har från politiskt håll har riktats mot att svenska riskkapitalister och investerare inte investerar tillräckligt i svensk teknik på området, som alltså kan komma att hamna delvis i amerikansk ägo. Och Maud Olofsson öppnar för att pengarna också ska kunna betalas ut till riskkapitalbolag som väljer att satsa i osäkra miljöprojekt.

– Jag tror att vi måste fundera över hur vi finansierar den här typen av investeringar framöver. Där vill jag bara säga att jag välkomnar olika typer av förslag som kan komma i den här riktningen, säger näringsminister Maud Olofsson.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista