Vill ej ordna Sd:s årsmöte.

Sd nekas hyra lokal för årsmötet

Sverigedemokraterna har svårt att få lokal för att hålla sitt riksårsmöte i slutet av april. Enligt de senaste planerna skulle årsmötet hållas på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Programmet var spikat och inbjudningarna utskickade, men på onsdagen fick partiet besked om att det inte är välkommet på hotellet.

– Jag tycker det är tragiskt när ett folkvalt parti inte kan boka lokaler på grund av hot och våld. Det är skandal också att inte rättsväsendet kan hantera det här, för att man får se det ur ett större perspektiv, det här är ju ett återkommande problem vi har, säger Erik Almqvist, vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och ansvarig för att boka lokal till årsmötet.

Först skulle riksårsmötet hållas i det stora kongresscentret Louis de Geer i Norrköping, men häromveckan sa ledningen för den konferensanläggningen upp bokningen, med hänvisning till att det finns risk för bråk vid motdemonstrationer.

Bombhot fick hotellet att säga nej
Efter det fick Sverigedemokraterna nej hos ytterligare några arrangörer, men till sist blev det alltså en bokning på det anrika Grand Hotel i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Fram tills på onsdagen vill säga. När det då blev känt var mötet skulle äga rum blev det nej från anläggningschefen Magnus Wetterholm. Wetterholm säger till Ekot att hotellet fick ett bombhot, och att han inte kan ta emot en bokning som äventyrar hotellets och gästernas säkerhet.

Att Sverigedemokraterna överhuvudtaget blev bokade visste han inte om, och att de blev bokade berodde på ett missförstånd, säger han.

”Vi har ett skriftligt avtal”
Sverigedemokraterna räknar med att mellan 200 och 250 partimedlemmar kommer till riksårsmötet, som är tänkt att hållas den sista helgen i april. Erik Almqvist säger att det är för sent för Grand Hotel att dra sig ur nu.

– Vi har ju ett skriftligt avtal och det är ju bindande. De kan ju inte ändra det i sista sekund nu, utan alla våra delegater har redan bokat upp resor, boende och allting. Så att vi kommer ha vårt årsmöte i Saltsjöbaden. Att det har kommit in bombhot är ju inget som ska drabba oss. Man kan ju inte ha ett sådant samhälle, där våld och hot om våld ska kunna sätta agendan på det sättet. Det måste ju vara polisens sak att se till att det här inte ska hända.

Men Grand Hotel i Saltsjöbaden säger ju att de inte vill ha er där?

– Det återstår att se. Vi har ju ett kontrakt på det, det är ju påskrivet och klart. Det kan man inte heller ändra hur som helst. Vi ska ha vårt möte där, det är det vi har påskrivet och det som är sagt, säger Erik Almqvist, från Sverigedemokraterna, ansvarig för att boka lokal till årsmötet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista