Vita huset söker en krigsövervakare

I USA vill Vita huset utse en högt uppsatt övervakare av krigen i Irak och Afghanistan. Det är dock svårt att hitta någon som vill ta det krävande uppdraget.

Meningen är att utse en person som ska se till att förverkliga president George Bushs strategier för krigen i Irak och Afghanistan.

– Krigsövervakaren ska inte styra krigen, säger försvarsminister Robert Gates till journalister här i USA, utan koordinera och tillrättalägga krigsföringen.

Tanken är att bland annat att se till att inte försvarsdepartementet och utrikesdepartementet har olika konkurrerande agendor för hur krigen ska skötas, vilket ibland händer. Den person som tar det svåra uppdraget ska ansvara för att rapportera direkt till USA:s president.

Men Vita huset har problem med att finna en person som är villig att utföra det komplicerade och kontroversiella uppdraget, enligt tidningen Washington Post, som skriver att åtminstone tre högt uppsatta militärer har tackat nej de senaste veckorna.

En av de tillfrågade, den pensionerade generalen John Sheehan, som varit högste befälhavare inom försvarsalliansen Nato, säger så här till Washington Post om regeringens krigsföring: ”Grundproblemet är att de inte vet vart i helvete de är på väg.” Och om det impopulära kriget i Irak som ser ut att bli allt svårare att vinna, säger den pensionerade generalen:

– Hellre än att åka dit, skaffa magsår och sedan åka hem igen svarade jag ”nej tack”.

Också två andra namngivna pensionerade generaler har tillfrågats men båda har sagt nej, enligt tidningen.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista