"Studenter skulle lära sig mer om studiemedlet höjdes"

Studenterna skulle lära sig mer om de fick högre studiemedel. Många tvingas i dag jobba för att dryga ut kassan och det påverkar hur bra studenterna presterar i skolan.

Det tror två av tre skolledningar i en enkät som Ekot gjort med samtliga svenska högskolor och universitet.

”Många studerar i praktiken inte på heltid”
– Har man otillräckligt med studiemedel, tvingas man jobba vid sidan av för att få det att gå ihop och då blir studierna lidande. Studier ska vara heltidsstudier och alltför många studenter i dag studerar i praktiken inte på heltid, säger Mats Ericsson, rektor på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Caroline pluggar i Stockholm och får som de flesta andra studenter ut runt 7 500 kronor i studiemedel varje månad och där större delen är lån. Det blir totalt lite mindre än hälften av vad du får efter skatt med en svensk medellön i dag.

Allianspartierna har tidigare sagt att de tänker höja kvalitén i högskolan, satsa på fler föreläsningar och se till att studenterna får bättre förutsättningar att lära sig.

Två av tre tror på mer lärande
Vi har frågat samtliga svenska högskolor och två av tre som svarade tror att deras studenter skulle lära sig mer om studiemedlet höjdes. Hälften trodde att studenterna också skulle få högre betyg då.

– De skulle prestera bättre och vi har målrelaterade betyg så de skulle få mer kunskaper med sig och bättre betyg, säger Mats Ericsson, rektor på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Vad tror du skulle vara en bättre nivå?

– Ja, det får du fråga studenterna om, men de skulle behöva några tusenlappar till, det är alldeles säkert.

– Åtminstone en 500-lapp till, det är minimum tycker jag, säger Erana, en annan stockholmsstudent som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är lite studiestöd man får med tanke på vilka kostnader som man sedan möter.

Räcker pengarna?

– Nej, oftast inte, säger Erana.

– Det skulle vara skönt att slippa pressen framför allt under sommarmånaderna, säger Caroline.

Tror du att du skulle lära dig mer om du fick mer pengar?

– Ja, det skulle jag säkert göra.

Gustav Edman
gustav.edman@sr.se

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".