Utländska fångar visades upp i etiopisk tv

I Etiopien har åtta utländska fångar visats upp i den statliga tv:n. En av männen uppges vara svensk. Tre svenskar kan enligt svenska UD finnas bland de drygt 40 utlänningar som sitter fängslade i Etiopien misstänkta för terrorism, sedan de greps i grannlandet Somalia i januari.

Svenskarna ska ha gripits när de försökte fly från Somalia i samband med den USA-stödda etiopiska invasionen av landet som inleddes i slutet av förra året.

Enligt etiopiska myndigheter är de gripna utländska fångarna misstänkta islamistiska terrorister. Nu har alltså några av fångarna visats upp och åtta leende fångar framträdde i den etiopiska statliga tv:n.

Den fånge som uppges vara svensk säger att han fått bra mat och behandlas väl i etiopisk fångenskap.

”Bilden stämmer inte överens”
Björn Hurtig är advokat och företräder de gripna svenskarna. Han säger att den bild som förmedlades i etiopisk tv inte stämmer överens med de uppgifter som tidigare kommit från bland annat människorättsorganisationer.

– Nej, jag tror inte att det är sant, faktiskt. De uppgifter som vi har fått går stick i stäv med de uppgifter som kommer fram. De uppgifter vi har är att man inte följer de humanitära regler som ska följas, det vill säga man utsätter fångar för regelrätt misshandel och tortyr. Fångarna hålls i burar till exempel och det stämmer inte alls överens med de leende, till synes lyckliga människor vi har sett på den här filmen.

Att visa upp krigsfångar i tv bryter ju också mot Genevekonventionen?

– Ja, absolut. Det är en oerhört kränkande behandling och jag tror att vi alla har i minnet de brittiska soldater som satt och såg glada ut i Iran nyligen och sedan vad de sa när de kom hem.

En 17-årig svenska som också satt fängslad i Etiopien släpptes i slutet av mars. Hon berättar i dag, torsdag, i Svenska Dagbladet om misshandel och dåliga förhållanden i fängelset och att det var amerikanska soldater som grep henne när hon försökte lämna Somalia.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Camilla Kvartoft, P1-morgon
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista