Tre anhållna misstänkta för kidnappning

Tre unga män har anhållits misstänkta för att på onsdagen ha kidnappat en direktör i Göteborg. Mannen, som är i 60-årsåldern, överfölls utanför sitt hem och hittades senare svårt skadad.

– Det var uppgifter som vi fick om att en person inte hade dykt upp på sin arbetsplats, som gjorde att de här spaningarna drogs igång, säger Mats Glansberg, som är informationschef vid polisen i Västra Götaland.

Vad var det hemma hos mannen som gjorde att ni förstod att ett brott hade skett?

– Det vill jag inte gå in på, vilka spår och vad vi hittade där. Det behöver vi för vår utredning och spaning.

Oroliga arbetskamrater larmade polisen
Den drygt 60-årige direktören har ett företag med ekonomisk inriktning. Men när han inte kom till jobbet på onsdagen blev de anställda oroliga och ringde polisen.

Utanför mannens villa på Hisingen hittade polispatrullen spår av något slag, som tydligt visade att ett brott hade begåtts.

Polisen är på torsdagen ytterst förtegen med detaljer om händelsen, men bekräftar att mannen efter lunch på onsdagen hittades svårt skadad i sin bil i Vättlefjäll, som är ett naturområde i nordöstra Göteborg.

– Det var ju den spaningen som vi gjorde som ledde oss till den platsen. Och exakt vad det var, vill jag heller inte gå in på av spaningstekniska skäl, säger Mats Glansberg på polisen.

Det finns uppgifter om att han låg inlåst i en bagagelucka?

– Han hittades i sin bil, och det är så mycket som vi säger i det här läget.

Motivet är så länge okänt
De tre männen, som är mellan 20 och 28 år gamla, greps på olika platser i nordöstra Göteborg på torsdagskvällen, och anhölls senare misstänkta för människorov, och i ett fall alternativt skyddande av brottsling.

Men vad som gör att polisen misstänker ju de här männen vill man inte berätta. Det tycks inte finnas någon koppling till företagaren, som själv är ostraffad.

Det är också oklart om något stulits från mannen, och Mats Glansberg vill idag inte uttala sin om motivet.

– Det vet vi inte i nuläget faktiskt, och därför vill jag inte spekulera i olika motiv för det här brottet. Det få utredningen visa, säger Mats Glansberg, på informationschef på polisen Västra Götaland.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista