Wen Jiabao.

Diplomati på Japanbesök

Kinas premiärminister Wen Jiabao fortsätter på torsdagen sitt smått historiska besök i Japan, och de två länderna har närmat sig varandra betydligt på kort tid. Men bakom det diplomatiska språket ser man att det fortfarande återstår stora problem att lösa.

– Jag har kommit för att smälta isen, sa Wen Jiabao när han anlände till Japan, tina upp de tidigare så frostiga förbindelserna.

Och nog har han ansträngt sig. På torsdagsmorgonen började han dagen med att jogga runt i en park och prata med morgontidiga Tokyobor. Det för att visa upp en lite mer mänsklig sida, vilket kan behövas.

Fortfarande stor misstänksamhet mellan länderna
Undersökningar visar att det fortfarande finns stor misstänksamhet mellan vanliga japaner och kineser.

På torsdagen talade han också inför det japanska parlamentet.

Det är första gången en kinesisk ledare framträtt där på 22 år, och talet direktsändes i TV både i Kina och i Japan.

Andra världskriget fortfarande stor tvistefråga
Wen Jiabao gjorde en viktig markering när han lade skulden för det brutala japanska anfallet på Kina i samband med andra världskriget bara på en liten grupp militarister i Tokyo, det ska alltså inte handla om någon kollektiv japansk skuld.

Just kriget är det som länge lagt sig som en is över de kinesisk-japanska relationerna.

Kina avbröt alla kontakter på högre nivå under den förre premiärministern Koizumi, beroende på att han regelbundet besökte ett som Kina uppfattade det militaristiskt krigsmonument.

Men den nye premiärministern Shinzo Abe, som tillträdde i höstas, verkar inte ha sådana planer, utan började istället sin tid med att besöka Peking.

Gasdiskussioner sköts upp
Samtidigt är det klart att många tvistefrågor återstår.

Uppenbarligen gjorde Wen och Abe till exempel inga konkreta framsteg när det gäller Kinas gasplaner i vattnen mellan Kina och Japan, där de två länderna är oeniga om var gränsen går.

Den viktiga frågan sköts på till hösten.

Wen sa också att Kina kunde diskutera Japans önskan att bli permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, men det är fortfarande långt till att Kina stöder den begäran.

Men samtidigt verkar det som om det är en verklig och förmodligen varaktig öppning i förbindelserna, och bakom det ligger inte minst ekonomiska skäl, Kina inklusive Hongkong är numera Japans största handelspartner.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista