Samtalen kan bli billigare.

Utlandssamtal kan kosta mindre

Europaparlamentets industriutskott godkände på torsdagen ett lagförslag om att sänka avgifterna för mobiltelefonsamtal utomlands med upp till 70 procent. Parlamentarikerna ställer sig därmed bakom den hårda kritiken mot mobilföretagens höga utlandsavgifter.

En stor majoritet av industri- och energiutskottets ledamöter röstade ja till att sätta ett tak för mobilföretagens utlandsavgifter.

Ringa utomlands ska kosta under 4 kronor i minuten
Att ringa ett mobilsamtal utomlands ska få kosta högst 3 kronor och 75 öre i minuten. Att ta emot samtal utomlands får inte kosta mer än 1 krona och 40 öre i minuten.

Det är de tre största partigrupperna i Europaparlamentet; kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler, som nu ställt sig bakom det här beslutet. De stödjer därmed EU-kommissionens lagförslag om kraftiga sänkningar av avgifterna för mobiltelefonsamtal utomlands.

Men det råder fortfarande oenighet om de här sänkningarna ska ske med automatik, eller om konsumenterna själva måste begära lägre samtalsavgifter när de skaffar nytt kontrakt med en mobiltelefonoperatör.

Telekomindustrin har kämpat för att stoppa förslaget
Europas telekomindustri har kämpat hårt för att försöka stoppa det här lagförslaget. Mobiltelefonsamtal över gränserna ger mobilföretagen en inkomst på sammanlagt 800 miljarder kronor per år.

Operatörerna hävdar att ett tak för de här inkomsterna skulle hindra konkurrens, och tvinga vissa företag att sätta avgifter som är lägre än deras kostnader.

Men efter industriutskottets beslut så ser det ut som det blir ett ja till sänkta utlandsavgifter för mobiltelefonsamtal, när hela Europaparlamentet röstar i början av maj.

EU:s ministerråd väntas sedan fatta det avgörande beslutet i juni, och om de också säger ja, så kan de lägre samtalsavgifterna träda i kraft lagom till semestrarna och ressäsongen startar.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista