Teatrar får tillbaka momspengar

Regeringen ändrar sig delvis när det gäller det av kulturlivet hårt kritiserade beslutet att frysa retroaktiva momspengar för en rad av landets kulturinstitutioner.

Beslutet innebär till exempel att den hårdast drabbade institutionen, Göteborgs Symfoniker, får tillbaka mellan åtta och tio miljoner kronor.

– Vi är oerhört glada efter det här beslutet. Det är ju glädjande att vi har fått dem att inse att detta har varit ett oerhört felaktigt beslut, säger Kenneth Orrgren, ordförande för Göteborgs symfoniker.

Det handlar om de momspengar som många kulturinstitutioner fick rätt att kräva tillbaka från staten efter en dom i regeringsrätten i somras - totalt runt 400 miljoner kronor.

Hann inte få sina pengar
Men Göteborgs symfoniker, Norrbottensteatern och några till hann inte få ut sina pengar före den 21 december. Då fattade regeringen ett beslut som innebar att pengarna i princip frös inne, och ett förväntat plus för Göteborgs symfoniker vändes plötsligt till ett minus på nästan tio miljoner.

Men dagens beslut innebär att regeringen stryker den hårt kritiserade datumgränsen, och Göteborgs symfoniker med flera får tillbaka sina frysta pengar.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger så här om varför regeringen delvis backar från sitt beslut strax före jul:

– Det var redan då klart att man inte riktigt visste hur institutionerna hade påverkats av det här. När vi fick underlaget från kulturrådet i februari blev det klart att det här hade slagit på ett sätt som man uppfattade som orättvist. Vi vill ju att det ska vara så rimliga villkor som överhuvudtaget tänkas kan, säger hon.

Sammanlagt 100 miljoner
Bland de institutioner som genom dagens beslut får behålla retroaktiv moms finns också Riksteatern, Rikskonserter, Dansens hus och Drottningholms slottsteater liksom Cirkus Cirkör, Orionteatern och Moderna dansteatern. Sammanlagt får de nu tillgodoräkna sig cirka 100 miljoner kronor.

Men momseffekten blev kortvarig. Regeringen har redan i år sänkt bidragen med lika mycket som institutionerna fortsättningsvis får dra av för moms.

– Sen har vi också en kulturpolitisk utredning som kommer att se över bland annat de här frågorna. Det här är något man får återkomma till, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Jens Möller, Mitt i Musiken
jens.moller@sr.se

I samarbete med SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista