Lösningen nära.

Lösning nära i ukrainsk politisk kris

Chanserna till en kompromiss i det låsta politiska läget i Ukraina ökade på torsdagen. Både premiärministern och presidenten uttalade sig mer försonligt. I centrum av Kiev fortsätter demonstrationerna för och emot.

– Vi bryr oss bara om jobb för våra unga, att företagen fungerar, säger en äldre kvinna som finns på Självständighetstorget bland blå-vita regionflaggor till stöd för premiärministern Viktor Janukovytj och parlamentet.

Oroar sig för konsekvenserna
De oroar sig för konsekvenserna av det politiska dödläget. 500 meter bort håller de orange demonstranterna på Europatorget ett sitt möte till försvar för presidenten och hans bud om nyval och ett upplöst parlament. Bland demonstranterna passade olika partier på att kampanja inför ett eventuellt tidigarelagt nyval.

Sannolikheten för det ökade på torsdagen när premiärministern oväntat sade sig beredd att hålla nyval. En öppning i det låsta läget.

Kan bli val trots författningsdomstolens nej
Janukovytj sade sig också vara beredd att hålla val även om författningsdomstolen nästa vecka dömer ut presidentens upplösning av parlamentet som grundlagsstridigt. Om alla parter är eniga kan vi hålla nyval, sade Janukovytj.

Presidenten förklarade under nära en timmes presskonferens att han står fast vid sitt beslut och att enda vägen ur krisen är nyval.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista