Sjukfrånvaron minskade när las ändrades

När anställningsskyddet förändrades för småföretag så minskade sjukfrånvaron med 13 procent. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Ekonomisk debatt.

Gunnar Landborg, som driver ett byggföretag i Huddinge utanför Stockholm, märkte att sjukfrånvaron minskade efter förändringen.

– Det märktes ju under lågkonjunkturen. Då påverkar det ju personalen på det viset att man är rädd om sin anställning. Får man då undanta några personer så gäller ju inte regeln om anställningstid, säger han.  

År 2001 tillkom en ny lag i Lagen om anställningsskydd. Arbetsgivare på småföretag, med som mest tio anställda, fick möjlighet att undanta två personer från turordningen om personal skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. En försämring i anställningsskyddet för de som varit anställda länge.

Sjukskrivningarna sjönk
Gunnar Landborg, vars byggföretag har sex anställda, säger alltså att sjukskrivningarna sjönk det år som undantagsregeln infördes. Men han säger också att andra faktorer inte ska underskattas när man undersöker vad en minskning kan bero på. Som att byggmarknaden i dag är het och då är det mindre socialt accepterat att vara borta från jobbet.

– Det blir ju ett kompistryck helt enkelt. Normalt är det ju så att vid en högkonjunktur ligger man på ungefär tio procents övertid och det är ingen som har lust att jobba ännu mer, säger Gunnar Landborg.

Studien om sjukfrånvaron har gjorts av Martin Olsson, som i dag är knuten till Institutet för Näringslivsforskning vars verksamhet till stor del finansieras av Svenskt Näringsliv. I studien jämförs sjukfrånvaron vid företag med upp till tio anställda med den vid företag med upp till 50 anställda.

Minskade i samband med lagändringen
I sex år är det samma utveckling av sjukfrånvaron i de två grupperna, men det sjunde året, då lagändringen genomfördes, minskar sjukfrånvaron med 13 procent i gruppen med de minsta företagen. I den andra gruppen förändras den inte.

Att minskningen beror på lagändringen anser Martin Olsson är väldigt tydligt. Däremot vill han inte spekulera i orsaken, om det exempelvis beror på att folk arbetar när de är sjuka i högre utsträckning eller om det beror på mindre fusk med sjukskrivningar eller någon annan orsak.

– Den här effekten kan komma både av en högre sjuknärvaro eller att man är mindre måndagssjuk. Men det kan inte jag säga någonting om, säger han.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista