Miljöpartiet vill satsa på skattefria cyklar

Miljöpartiet vill satsa 17 miljarder kronor ytterligare på miljön de kommande tre åren. Kollektivtrafiken ska byggas ut med en miljon fler sittplatser på bussar och lokaltåg, säger språkröret Peter Eriksson.

En renovering av miljonprogrammets bostäder vill miljöpartiet också göra med bättre isolering och solfångare på taken.

– Det finns en väldigt stor potential. Vi räknar med att i stora delar av det kan man minska energianvändningen med 50 procent om man gör rätt miljöinvesteringar, för att få in solenergi och också få en bättre isolering och en bättre användning av ytan så att man inte eldar till kråkorna lika mycket, säger Peter Eriksson.

Vill satsa 17 miljarder
Miljöpartiet kallar sin miljösatsning för ”klimatvän i vardagen” och det syftar till att det ska vara lättare att leva klimatvänligt. 17 miljarder vill miljöpartiet satsa de kommande tre åren på att bland annat halvera energiförbrukningen i bostadshusen från miljonprogrammet som byggdes på 60-talet. 

De korta bilresorna vill partiet också minska och dessutom bygga ut kollektivtrafiken. Fler bussar i områden som saknar bra kollektivtrafik och fler vagnar på lokaltågen så att trängseln inte avskräcker folk från att åka kollektivt.

Miljöpartiet vill också att det ska finnas minst en bensinmack med biogas i varje kommun, och nybilspremien bör vara 20 000 kronor för en biogasbil, men bara 5 000 kronor för en etanolbil.

Flygskatten stoppades
Förmånsbeskattningen på cyklar ska också tas bort enligt miljöpartiet, så att anställda kan få cyklar av sin arbetsgivare utan att betala skatt.

Trots att opinionen idag är för miljöförbättrande åtgärder gör regeringen alldeles för lite, säger Peter Eriksson.

– Man har till exempel stoppat flygskatten som var viktig för att bromsa ökningen i flyget. Flyget är tyvärr det område där det inte finns några alternativ idag till oljan. Därför är det nödvändigt att använda ekonomiska styrmedel för att begränsa den ökning som pågår, säger Peter Eriksson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".