Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Närradio avslöjar falska arbetstillstånd

Tusentals illegala invandrare från Latinamerika har lockats att köpa falska arbetstillstånd de senaste åren. Några har betalat över 10 000 kronor för de förfalskade papprena. Försäljningen har pågått i flera år, men polisen har ännu inte lyckats gripa dem som tillverkar och tjänar pengar på de falska arbetstillstånden. Ändå räckte det med några dagars efterforskningar för att en liten närradiostation i en förort söder om Stockholm skulle lyckas hitta flera av de inblandade.
I en kvalmig liten källarlokal sitter César Téran framför sin mikrofon. Efter jobbet, nästan varje dag året runt, sänder han närradio för latinamerikaner. På senare tid har förtvivlade lyssnare ringt till hans program, Radio Andina, och berättat hur de och deras bekanta lurats att köpa falska arbetstillstånd. - De som tjänar pengar på det är skrupellösa latinamerikaner. Jag blir besviken också för att det är latinamerikaner som en gång i tiden har kommit till det här landet som nu utnyttjar det här glappet som finns mellan olika myndigheter och har gjort business av det här. Jag tycker att det är omänskligt. Falska arbetstillstånd med Migrationsverkets logga Många av de som ringt till Radio Andina vistas här illegalt. Det är människor från Equador, Chile och Bolivia som inte ens söker uppehållstillstånd i Sverige. Eftersom de vistas här illegalt hamnar många av dem i en maffialiknande värld. I hemlandet har de stora skulder för resan, här i Sverige hamnar de ofta i svartjobb i disk och städbranschen och tjänar oerhört lite, vanligtvis mellan 20 och 50 kronor i timmen. I hopp om att kunna få vita jobb, köper de de falska arbetstillstånden med Migrationsverkets logga på. Just den här dagen besöker Ola Andersson från Migrationsverket Radio Andina för att ge råd till dem som köpt de falska intygen. - Så vitt vi känner till så är det folk som lurar dem alltså och säger att de här tillstånden är äkta, utfärdade av Migrationsverket och säljer dem för dyra pengar, ofta mer än 3 000 kronor men upp till kanske 15 000 till 20 000 kronor. Och säljarna påstår ofta att det är korrupta tjänstemän på Migrationsverket som har utfärdat dem. Erkännande från flera mellanhänder Varken Migrationsverket eller polisen har lyckats nysta upp härvan med de falska intygen och ännu har ingen gripits. Men när Radio Andina med hjälp av Sveriges Radio försökte, tog det mindre än en vecka att få flera mellanhänder att erkänna. Spåren ledde vidare till en person som flera hävdade var en som tillverkade intygen. Vi kan kalla honom Enriqo. Och när vi ringde upp honom erbjöds vi genast att köpa två intyg: - Ja, de kostar 6 850 kronor för varje person och dessutom behöver jag en adress dit jag kan skicka dokumenten. Du måste säga till mig ungefär när du vill ha pappren och om ni vill ha just nu. Jag kan inte lova dig någonting, jag ringer dig till helgen, säg till dem att ha pengarna, i så fall är allt okej. Om det inte går så ska jag berätta för dig. Lyckats kräva tillbaka över 70 000 kronor En vecka har gått sen César och Radio Andina började sin jakt på de som tillverkar och säljer de falska arbetstillstånden. Hittills har César lyckats kräva tillbaka 74 000 kronor från återförsäljarna.
Katarina Gunnarsson, P1 Morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".