Sverige motsätter sig ny skilsmässolag

En överväldigande majoritet av EU:s medlemsstater är nu på väg att säga ja till nya regler för skilsmässa. Förslaget går ut på att vid en skilsmässa i till exempel Sverige, så kan ett annat lands lag gälla.

När EU:s justitieministrar möts i nästa vecka hoppas ordförandelandet Tyskland på en överenskommelse, men så blir det inte, säger Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet.

– Sverige kommer att motsätta sig en förändring, som skulle innebära att svenska domstolar skulle tillämpa annan lagstiftning än svensk, säger Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet.

Är det ett benhårt ställningstagande, eller går det att rucka på det på något sätt?

– Det är ju ett benhårt ställningstagande.

Finland och Malta på Sveriges sida
Men det svenska motståndet har hittills inte spelat någon roll. Enligt vad Ekot erfar är det bara Finland och Malta som står på Sveriges sida.

Övriga länder vill ha regler som innebär att ett EU-lands domstolar skulle låta äkta par skilja sig, enligt regler som gäller i ett helt annat land.

Svenska justitiedepartementet har tidigare gjort en tolkning, som går ut på att en svensk kvinna som gifter sig med till exempel en iranier och flyttar till Iran, inte kan bryta upp från äktenskapet om hon flyttar hem till Sverige.

Kan bli ordentligt tryck på Sverige
Riksdagens justitieutskott diskuterade på torsdagen den här frågan, och det finns ett totalt stöd för regeringens linje. Samma ståndpunkt väntas på fredagen när frågan behandlas av riksdagens EU-nämnd.

I slutänden kan inte Sverige tvingas ändra sina äktenskapslagar enligt en tänkt EU-modell. För den här typen av förslag krävs att alla länder säger ja. Annars kan inte förslaget genomföras.

Men det kan bli ett ordentligt tryck på Sverige, tror statssekreterare Magnus Graner.

– Om det är på det sättet att 20 medlemsstater i EU vill gå vidare och Sverige och några till bromsar, då måste man hitta en politisk lösning. Men den innefattar i dag inte att svenska domstolar skulle döma efter någon annan lag än svensk lag, säger Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista