"Risk för kollaps av viktiga ekosystem"

Dagens ohållbara utnyttjande av naturens tillgångar riskerar att leda till ekologisk kollaps i vissa regioner. Klimatförändringen är det övergripande hotet som berör alla världens länder. Den slutsatsen dras i Miljövårdsberedningens rapport.

Rapporten ”Tillväxt och miljö i ett globalt perspektiv”, överlämnas till regeringen på fredagen.

Den förväntade ökningen av energi leder till större utsläpp av växthusgaser.  Men också bioenergi kan innebära hot mot den biologiska mångfalden. 

– Än så länge har vi inte lyckats få ner varken energi eller koldioxid i absoluta tal. Men det beror också på att vi faktiskt inte har ansträngt oss speciellt mycket, vi har mest pratat, säger en av experterna bakom utredningen, professor Christian Azar.

Avskogningen, framför allt i tropiska länder, beräknas svara för 20 procent av de globala utsläppen av koldioxid, eftersom avverkad skog avger koldioxid till atmosfären.

Tredubblad energiförbrukning
Energiförbrukningen väntas bli tredubblad till 2050. Och nu ställer västvärlden och Kina ökade krav på virke och förnyelsebar energi. Många utvecklingsländer satsar därför på vattenkrävande eukalyptus och oljepalmsplantager, en verksamhet som kan innebära ekologiska risker.

– De här plantagen kan breda ut sig på känsliga ekosystem, om man hugger ner regnskog för att etablera palmoljeplantager. Och marker, som tidigare odlades av fattiga bönder som inte har inte riktiga äganderätter till sina marker, blir plötsligt väldigt värdefulla och då kommer stora nationella eller internationella bolag in och köper upp marken eller tränger undan de här bönderna, säger Christian Azar.

– Den problematiken måste man hantera så att bioenergisatsningarna inte får negativa konsekvenser för fattiga och känsliga ekosystem.

Stor potential för effektivisering
Rapportförfattarna betonar att det finns en stor potential för effektivisering för en mindre slösaktig användning av vatten, råvaror och energi. Certifiering bör införas så att plantageodlingarna uppfyller miljömässiga och sociala krav, men det räcker inte att några få länder är med.

– Om bara ett land eller bara en viss del av världen gör det, men resten av världen inte gör det, så är det den totala efterfrågan som bestämmer hur negativt det i slutändan blir. Det gör att jag tror att man måste ha internationella överenskommelser för att se till att det här görs på ett bra sätt, säger Christian Azar.

Vill att regeringen tar initiativ
I rapporten föreslås att regeringen ska ta initiativ till en rad åtgärder, till exempel en internationell överenskommelse om energieffektivisering och föreslå ett nytt världstoppmöte om miljö och energi 2012, 20 år efter FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro.

– Nu gäller det att få kraft nog att fatta beslut. När vi väl bestämmer oss för att göra det finns det inga tekniska fundamentala hinder mot att faktiskt se att BNP kommer att fortsätta växa och att energianvändningen minskar, säger Christian Azar.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista