Vattenfall i centrum för tysk miljödebatt

Efter larmrapporterna om växthuseffekten är svenska Vattenfall nu i centrum för den tyska miljö- och energidebatten. Vattenfalls brunkolseldande kraftverk ligger på topplistan över de anläggningar som släpper ut mest koldioxid i Tyskland.

Men trots kritiken, fortsätter Vattenfall att satsa på brunkol och i torsdags firades bygget av ett nytt stort kolkraftverk i Sachsen.

Nytt aggregat om tre år
Lausitz brunkolsorkester spelar och de 600 vip-gästerna ser på två höga betongpelare som är skelettet till Vattenfalls nya kolkraftverk i Boxberg i Sachsen. Vit rök stiger ur de bakomliggande kolkraftsblocken och om tre år ska det nya aggregatet stå klart.

– Det finns inget alternativ till brunkolet. Kärnkraften byggs inte ut, tvärtom, den avvecklas. Vind och solenergi fungerar bara tillfälligt. Men brunkolet ligger här, 50 meter ner i den tyska jorden och det kommer att räcka i hundra år, säger chefen för tyska vattenfall, Klaus Rauscher.

Orsakar störst utsläpp av koldioxid
Men brunkol är inte bara billigt och lättåtkomligt här i de östra delarna av Tyskland. Vattenfall bryter i fyra dagbrott och det är även den energikälla som orsaker störst utsläpp av koldioxid.

Med larmrapporterna om klimathotet har Vattenfalls kolkraftverk nu hamnat mitt i den tyska miljödebatten. De gröna driver nu kampanj mot kolkraft. ”Klimakiller” kallas Vattenfalls anläggningar i östra Tyskland.

– För 20 år sedan var det en häftig strid om kärnkraften, nu handlar debatten om klimathotet, säger Rauscher.

Satsar på ny teknik
Vattenfall försvarar sig med att bolaget satsar stort på ny teknik som ska göra det möjligt i framtiden att elda med kol, utan att någon koldioxid släpps ut. Koldioxiden ska avskiljas och lagras i underjorden och 2020 ska tekniken finnas.

Men kritikerna tvivlar och i Berlin har Vattenfall efter protester från politiker skjutit upp sina planer på ett nytt koleldat värmeverk.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista