Fria val kan hållas i Bangladesh nästa år

I Bangladesh sade på torsdagskvällen den ledare som gripit makten med stöd av armén att fria val ska hållas i slutet av nästa år. Samtidigt verkar landets båda ledande politiker, två rivaliserande kvinnor, stå inför valet mellan fängelse eller exil. Något som applåderas av flera vanliga bangladeshare.

Att döma av priset på tomater är undantagstillståndet i Bangladesh en succé, tomatförsäljaren Muhammed Kabir berättar att priset på hans frukter har gått ner från tolv taka till fem taka, eller 50 öre, per tomat.

Behöver inte betala banditer
Inte nog med billigare frukt, tomatförsäljaren Muhammed Kabir säger att han inte längre behöver betala 50 taka till banditer som varje kväll i flera år kommit till hans och andra försäljares stånd på marknaden mitt i Dhaka.

– Det känns roligt att sälja här nu, säger han.

I torsdags tillkännagav Bangladeshs interimsledare, Fakhruddin Ahmed, uppbackad av militären, att fria val ska hållas senast nästa år. Samtidigt står landets mest berömda politiker, Sheikh Hasina och Khaleda Zia inför allt djupare juridiska problem, den ena anklagas för mord och den andra sitter i husarrest.

Kan tvingas i exil
De båda kvinnorna som omväxlande lett landet, med världens sjunde största befolkning, har ofta verkat mera intresserade av att attackera varandra än att göra något åt massiv korruption och ökande politiskt våld. En del tror att de båda ex-ledarna kommer att tvingas i exil.

Nurjahan som jobbar för en lokal myndighet, säger att hon är glad över undantagstillståndet från i januari, laglösheten har minskat och hon känner sig säker. Hon litar på interimsregeringen och säger att de båda damerna, vars dynastier styrt Bangladesh i sammanlagt 25 ofta kaotiska år, inte förtjänar fängelse, men att pensioneras.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".