Stora möjligheter för svenska småföretagare i Ryssland

Svenska småföretagare har stora möjligheter att göra affärer i Ryssland. Men det krävs stöd och mod att åka ut till mindre städer än Moskva. Den slutsatsen drar några småländska företagare, som besökte fyra städer på fem dagar i Volgaregionen.

– Den första gången jag kom hit var jag väldigt positiv till Ryssland och jag tänkte att jag åker tillbaka en gång till för att det verkligen är som vi räknat med och det var faktiskt ännu bättre, säger Göran Andersén, vars företag i Hultsfred utrustar sporthallar.

Företaget utrustar fyrtiotalet sporthallar och gymnastiksalar i Sverige årligen. Under fem dagar besökte han tillsammans med två andra småländska företagare fyra städer längs Volga, Tjeboksary, Nisjnij Novgorod, Kazan och Josjkar Ola.

Hoppfulla företagare
Miljonstäder, som med ryska mått ses som små. Och efter sitt andra besök är det en mycket hoppfull företagare som kliver på planet tillbaka till Sverige.

– Ja, den här veckan fick vi veta att det ska byggas 4 000 nya sporthallar där, säger Göran Andersén.

Hur stor andel av dem tror du att ditt företag skulle kunna ta hand om?

– Ja, om vi finge några procent vore det väldigt stort för oss, då fördubblar vi omsättningen.

Ditt företag har kanske 25 anställda i dag vad skulle en fördubbling av omsättningen innebära?

– Det kanske inte skulle dubbla antalet anställda, men mellan tio och femton personer till skulle få anställning.

Länsstyrelsen var med på resan
Resan har företagarna till hälften fått betald av Kronobergs län och med på resan fanns också länsstyrelsen representerad.

Men viktigast enligt företagarna var reseledaren Kenneth Hulth. Han är egentligen matematikprofessor i Jönköping, men läste ryska på gymnasiet hemma i Lidköping och är sedan dess såld på Ryssland.

Svenska center i städerna
På högskolan ansvarar han för det rysk-svenska innovationscentret och för flera år sedan startade han svenska center i Volgastäderna.

– Sverige har ett kolossalt gott rykte i Ryssland och säger man ibland att Rysslandsbilden i Sverige inte är så god är det precis tvärtom i Ryssland. Det märks direkt från företagarhåll också att man har mycket stor respekt för och förväntan på svenska produkter och på svenska företagare som tar sig hit bort, säger Kenneth Hulth.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".