Skyllde på att han var ny.

Världsbankschefen bad om ursäkt

Världsbankens styrelse bordlade natten mot fredagen frågan om hur man ska reagera på att bankens kontroversielle chef Paul Wolfowitz gett särskilda förmåner och löneförhöjning till en av bankens avdelningschefer som också är hans kärlekspartner.

– Jag gjorde ett misstag och det är jag ledsen för.

Så inleddes presskonferensen med Världsbankschefen Paul Wolfowitz.

Misstaget var att han sett till att en underlydande avdelningschef på banken, Shaha Riza som också råkar vara Wolfowitz kärlekspartner, fått en kraftig löneförhöjning i strid med bankens egna bestämmelser. Riza uppbär fortfarande en årslön på över en miljon kronor från banken trots att hon fått ett nytt jobb på det amerikanska utrikesdepartementet.

Ville lösa intressekonflikten smidigt
Wolfowitz skyller på att han var ny och oerfaren som chef och att han bara ville lösa intressekonflikten smidigt med löneförhöjning och avgångsvederlag.

Bankens tjänstemannaförening har krävt att Wolfowitz ska avgå eftersom de säger sig ha förlorat förtroende för en person som otillbörligt gynnar sin älskarinna.

Det pikanta är att Wolfowitz huvudfråga som Världsbankschef just är att bekämpa alla former av korruption och han har uppmanat de fattiga länder som får lån att absolut inte gynna sina anhöriga.

Vill inte förknippas med tidigare arbete
Wolfowitz, som var en av Irakkrigets arkitekter inom Bush-administrationen, betonade också på presskonferensen att han inte vill förknippas med sitt tidigare arbete.

Frågan om Wolfowitz kan sitta kvar kastar en skugga över Världsbankens vårmöte som inleds i helgen där regeringsrepresentanter från hela världen ska diskutera bland annat fattigdomsbekämpning och den fortsatta kampen mot korruption.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".