Öppen konkurrens om statliga toppjobb

Ett av den borgerliga regeringens löften inför valet var att förändra utnämningspolitiken. Statliga toppjobb skulle utses i öppen konkurrens. I mitten av mars publicerades de första platsannonserna och nu har ansökningstiden för jobbet som ny universitetskansler gått ut.

Ann-Caroline Nordström är departementsråd på utbildningsdepartementet och sitter nu och går igenom handlingarna.

– Det ska vara en person som har en bra förankring i högskolan, är professor eller motsvarande och har erfarenhet av att vara rektor eller i alla fall någon hög ledande befattning, säger hon.

Tjocka meritförteckningar
Det är en ordentlig hög med ansökningshandlingar på bordet framför Ann-Caroline Nordström. Tjocka meritförteckningar hos de allra flesta av de 18 som anmält sitt intresse.

Juristprofessorn Dennis Töllborg, rektorn på Tekniska Högskolan i Stockholm Anders Flodström och den tidigare statsekreteraren i utbildningsdepartementet Kerstin Eliasson är några av dem som sökt jobbet som universitetskansler, vilket innebär att vara chef på Högskolverket och ansvara för kvaliteten på landets universitet och högskolor.

Tidigare har utnämningen till universitetskansler varit en sluten process. Regeringens ambition med nyordningen är att få möjlighet att välja bland alla dem som kan tänkas vara intresserade och att minska risken för svågerpolitik.

”Inga problem hitta den rätta”
Ann-Caroline Nordström tror inte att det kommer att bli några problem att hitta en lämplig universitetskansler bland de sökande.

– Jag tycker att det är angenämt, jag tycker inte att det är något problem, men vi är mitt i processen så det är svårt att säga något nu, säger hon.

Jobbet som ny konsumentombudsman har också annonserats ut, ansökningstiden gick ut natten till fredag och i torsdags eftermiddag hade ett tiotal personer anmält sitt intresse. I första hand välmeriterade jurister som jobbar i staten.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista