Sverigedemokraterna bjöds in till debatt

På torsdagskvällen debatterade folkpartiet med Sverigedemokraterna i TV8:s program Adaktusson, en debatt som redan innan den sändes väckte uppmärksamhet och som ska följas av en till debatt senare i veckan, då med moderaterna.

Det var folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag och Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson som möttes och bland annat debatterades hur fler ska komma i arbete. Jimmy Åkesson kände igen mycket av det egna partiets politik i regeringens jobbpolitik.

Debatten var tidvis hätsk
– Jag tycker att vi har fått den spännande situationen med den nya regeringen och sedan kan jag naturligtvis ha synpunkter. När man talar om utanförskapet tycker jag att det är problematiskt att man inte har sett själva grundproblemet att vi har haft en för stor invandring på för kort tid. Inser man inte den är grundproblematiken... , sade Jimmy Åkesson.

– Är det Sveriges hela grundproblematik? Det är ett helt förvirrat resonemang. Detta är ett land som har byggts av människor som har invandrat under lång tid, sade Erik Ullenhag.

Ullenhag betonade bristen på förslag
Debatten som tidvis var hätsk kom att domineras av Sverigedemokraternas syn på invandring och kulturell mångfald. Folkpartiets Erik Ullenhag betonade det han tyckte var en brist på genomförbara förslag, något som Jimmy Åkesson avfärdade.

– Vi har ett kort som de andra partierna inte har, nämligen att vi vill strypa invandringen och jag tror att bara på invandringspolitiken kan vi spara mellan 30 och 40 miljarder om året, sade Jimmy Åkesson.

Att Sverigedemokraterna bjuds in till en sådan här debatt är ovanligt men nödvändigt nu efter valframgången, enligt TV-programmet Adaktussons redaktör Sven Vrang.

– Vi tycker att det faktum att de är representerade i 145 kommuner, att de etablerade politiska partierna har sagt att nu vill de ta debatten för att det är viktigt för demokratin. Detta har gett dem någon slags legitimitet, säger Sven Vrang på TV8.

Benämner inte Sd som främlingsfientligt
Liknande resonemang förs även i andra medier. Det har skett en förskjutning, säger chefen på Ekot, Cilla Benkö, mot mer bevakning av Sverigedemokraterna efter valet. Så är det också på TV4. Där benämner man inte längre partiet som främlingsfientligt, enligt nyhetschefen Anne Lagerkrantz.

På Sveriges Television pågår en diskussion om i vilken utsträckning partiet ska medverka mer i debatter, enligt Per Yng som är chef för nyheter och samhälle där.

– Vi har ändå definierat partiet tidigare som främlingsfientligt och det är ingen enkel sak att släppa fram dem, det måste vi väga emot den tolkning som de etablerade politiska partierna gör när de går ut och tar debatten, säger Per Yng på SVT.

”Effekten kan bli den motsatta”
Men frågan är hur stödet för Sverigedemokraterna påverkas av att de etablerade partierna bjuder in till debatt. Folkpartiets Erik Ullenhag hoppas att stödet ska minska. Det är hans syfte med att medverka i debatten, säger han. Effekten kan dock lika gärna bli den motsatta, säger professorn i statsvetenskap Marie Demker.

– Det vi vet från Danmark är att när Dansk Folkeparti blev en dialogpartner med de etablerade partierna så finns det en möjlighet att man också legitimerade partiet i väljarnas ögon, säger professorn i statsvetenskap Marie Demker.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista