Imus program lades ner.

Radioman sparkad för rasistiskt uttalande

I USA har en av de mest kända konservativa radiopersonligheterna Don Imus avskedats med omedelbar verkan sedan han gjort rasistiska och sexistiska uttalanden om svarta kvinnliga basketbollspelare.

Först bestämde tv-bolaget NBC att stoppa de populära tv-sändningarna från radioveteranen Don Imus studio. Sedan annonsörerna börjat hoppa av följde CBS efter och la ner även själva radioprogrammet. Det var yttrandet om de unga, övervägande svarta basketbollspelarna i universitetets finalomgång som gick över gränsen.

– Det är några grova flickor från Rutgers universitet, de har tatueringar och de ser ut som toviga horor, skrockade Imus.

Bad om ursäkt
I natt träffade en gråtande Imus de unga basketbollspelarna och bad om ursäkt, men det var för sent.

Don Imus är en av USA:s mest kända konservativa radiopersonligheter med miljonpublik i radio och tv. Han har som så kallad chock-jock ofta använt sig av grovt nedsättande omdömen om judar, svarta men också om människor som han ogillar.

Hans grova oberäkneliga stil har varit populär bland lyssnare och tittare och många ledande politiker och författare har medverkat i det över tre timmar långa morgonprogrammet ”Imus in the morning” där intervjuerna varit mycket längre än i de andra morgonshowerna.

Angrep slutligen de som sparkat honom
Men efter demonstrationer, protestmöten och sedan annonsörerna dragit sig ur så fick alltså den 40-åriga radio- och tv-karriären ett abrupt slut.

Ett av Imus sista inslag blev ett kraftigt angrepp på vad han menar vara alla hycklare som nu lyckats sparka honom medan som han uttryckte det ”de svarta själva säger mycket värre saker om sina kvinnor i rap och hip-hop musiken”.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista