Minst 20 000 soldater behövs för att skydda flyktingarna i Darfur.

FN tror på genombrott i Darfur

Pressen på Sudan att tillåta en provisorisk FN-styrka för att stödja Afrikanska unionens styrkor i Darfur, verkar nu ge effekt. FN tror att ett genombrott är nära att få sätta in 3 000 FN-soldater samt det som Sudan hela tiden motsatt sig, nämligen attackhelikoptrar.

Katastrofen i Darfur måste nu lösas, en gång för alla, det tycks nu hela världen vara överens om.

Pressen på Sudan kommer från alla håll. Det gamla trycket från EU, USA och FN, men nu också från Sudans beskyddare i FN:s säkerhetsråd, Kina, som hittills motsatt sig alla sanktioner mot Sudans regering.

Men nu vill Kina också se en lösning på Darfur-krisen, som kan sprida sig i landet och hota Kinas oljeutvinning i Sudan.

AU vill inte fortsätta fredsinsats
Oviljan från Afrikanska unionen att fortsätta sin fredsinsats efter halvårskiftet är stor. AU står för 7 000 illa utrustade soldater i Darfur, som varken haft möjligheter eller mandat att skydda de miljontals flyktingarna eller hindra nya strider mellan arabisk milis och rebeller.

Sydafrikas president Thabo Mbeki har just lämnat Sudan efter ett allvarligt samtal med Sudans president Omar El-Bashir. Som för att understryka AU:s krav på att en FN-styrka skall förstärka deras egen styrka, hotar Senegal liksom tidigare Rwanda att ta hem sina soldater redan nu. Ett hot som blir mer allvarligt sedan fem AU-soldater från Senegal blev skjutna för två veckor sedan i Darfur.

Tror på genombrott
Men nu tror FN:s generalsekreterare på ett genombrott. Sudan har motvilligt gått med på att 3 000 FN-soldater samordnas med AU:s 7 000 soldater.

Den stora stötestenen har varit att FN också vill ha minst sex attackhelikoptrar för att kunna bevaka och ingripa i strider i Darfur, ett ökenområde i västra Sudan som är lika stort som Frankrike. Nu verkar Sudan ge vika på den punkten också.

Men ännu är det långt till FN:s mål, som bedömer att det behövs en styrka om minst 20 000 soldater med ett starkt mandat att stoppa alla strider och skydda flyktingar i Darfur. Det har Sudans regering jämställt med en utländsk invasion av Sudan, och motsätter sig fortfarande den lösningen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista