Berezovskij.

Exilryss vill störta Rysslands president

Ryssland kommer inleda brottsundersökning mot den ryske exiloligarken Boris Berezovskij. Detta sedan han sagt till en brittisk tidning att det krävs en revolution för att störta den sittande makten och presidenten Vladimir Putin.

Det är inte första gången ett sådant uttalande görs och inte första som Ryssland kräver att Boris Berezovskijs asyl som politisk flykting dras in.

Uppmaningar om att våldsamt störta den politiska makten räcker som skäl, förklarade ryske utrikesminister Sergej Lavrov i en kommentar till Berezovskijs intervju i brittiska Guardian på fredagen.

Misslyckad utlämning
Ryssland har tidigare misslyckats med att få Berezovskij utlämnad från Storbritannien. Detta berättar Boris Berezovskij om i Guardians intervju.

– Vi måste använda våld för att ändra regimen, för den är emot författningen. Jag manar till att använda våld för att återupprätta författningen igen, det betyder att jag är för författningen och Putin är emot. Det finns inte en chans att ändra via val, säger Berezovskij.

Han säger också i intervjun att han inte rädd för ett ryskt åtal.

– Allt jag gör är lagligt. Ryssland har ingen bas att bygga åtal mot mig. Men jag är orolig för andras säkerhet, för jag tvivlar inte på att Putins regim tar till kriminella metoder mot dem som är emot dem, säger han.

Lever i exil
Boris Berezovskij lever i exil i London sedan många år. Han var mannen bakom förre presidenten Boris Jeltsin och också den som förde Vladimir Putin till makten. Men han tvingades i exil efter att ha förlorat en hård kamp om både politiskt och ekonomiskt inflytande med dagens makthavare.

Bil- och mediemagnaten ägnar nu en stor del av sin tid och sina pengar till att föra en bitter politisk kamp mot Kreml och president Putin.

De rysk-brittiska relationerna har försämrats på grund av att Berezovskij har politisk asyl där.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista