Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt sjuklönesystem i budgeten

Publicerat tisdag 8 oktober 2002 kl 12.34
Regeringens största utmaning under mandatperioden är att få ner sjukskrivningarna. Försäkringskassorna förstärks och ett nytt sjuklönesystem ska var klart den 1 juli 2003.
det regeringen själv anser väga tyngst för att få ner sjukskrivningarna är förstärkningen av försäkringskassornas insatser - kassorna tillförs 500 miljoner kronor per år 2003 och 2004. Bland annat ska 100 nya försäkringskasseläkare anställas på halvtid. Med det ska bland annat kvalitetn på de medicinska bedömningarna vid långtidssjukskrivningar öka. En bättre utbildning för läkarna i försäkringsmedicin är ett annat av inslagen liksom en egen kontaktperson för den som är sjukskriven. Regeringen anslår också 20 miljoner kronor för en informationskampanj kring sjukskrivningarna. Dagens sjuklönesystem där arbetsgivarna betalar sjuklön de 14 första dagarna kommer att förändras. Regeringen vill genom det öka det ekonomiska trycket på arbetsgivarna att minska sjukfrånvaron. Det man nu överväger är två modeller. I den ena förlängs sjuklöneperioden avsevärt ENBART i den offetliga sektorn - eftersom sjukskrivningarna är oproportionerligt stora där. I den andra modellen är sjuklönesystemet detsamma för offentliga och privata arbetsgivare men med ökat kostnadsansvar ju längre sjukskrivningen är - exempelvis skulle arbetsgivarna betala ingen eller liten sjuklön de första 60 dagarna därefter ta större delen av ansvaret. Ett färdigt förlsag räknar regeringen med att lägga fram före årskiftet som ska kunna träda ikraft 1 juli 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".