Offentliga löner räcker inte för husköp

De stigande fastighetspriserna i Storbritannien gör att många har svårt att överhuvudtaget komma in på bostadsmarknaden och köpa sig ett hus. Anställda inom den offentliga sektorn har helt enkelt inte råd.

Lärare, sjuksköterskor, poliser, brandmän och ambulanspersonal har för låga löner för att kunna köpa sig ett hus i de allra flesta brittiska städer, enligt en undersökning från banken Halifax.

Banken har gått igenom prisläget i 517 städer. Drygt 360 av dem har så höga fastighetspriser att de offentliganställda ska kunna skaffa sig ett hus, är bedömningen.

Halifax har utgått från modellen att om genomsnittspriset för ett hus är drygt fyra gånger så högt som genomsnittslönen för en anställd, då är det för mycket pengar.

Slutsatsen är att det är mycket svårt för anställda inom skolan, sjukvården eller räddningstjänsten att ta sig in på bostadsmarknaden, framförallt här i London, eller i vissa områden i närheten.

Fastighetspriserna har fördubblats de senaste fem åren. Bara under det senaste året har ökningen varit runt tio procent.

Halifax uppger att vissa delar av Scotland och Wales kan vara tänkbara för den som har mindre pengar att röra sig med, men också där stiger priserna.

När det säljs något enklare och inte fullt så dyrt hus, är det hård konkurrens.

I Norfolk i England, några timmar från London, tvingas människor köa under flera veckor för att kunna lägga bud på just sådana hus. Människor campar helt enkelt utanför husen.

Peter Clarke arbetar för det aktuella fastighetsbolaget:

– Vi insisterar inte på att familjer med barn ska komma hit och köa, men kanske kan släktingar göra det eller så finns det studenter, som tar betalt för att sitta i kön, säger Peter Clarke till brittiska BBC.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista