Flera hundra demonstranter samlades utanför kommunhuset.

Vetlandabor kräver socialchefens avgång

I Vetlanda samlades på fredagen flera hundra personer till en demonstration där man krävde att socialchefen ska avgå. Detta efter kritiken mot hur förvaltningen hanterat ärendet med en flicka som i flera år levde under svåra förhållanden hos sin pappa.

Socialtjänsten ingrep inte för att hjälpa flickan.

– Vi tycker att socialen helt enkelt inte har skött sitt arbete. De har fått så många varningar och det har pågått under fem års tid, och ändå har ingen gjort någonting, säger Anders Bernfeldt, en av demonstranterna utanför kommunhuset.

Möttes av burop
Talkörer utanför kommunhuset i Vetlanda kräver att socialchefen Ola Götesson ska lämna sitt jobb. Stämningen i Vetlanda beskrivs som hätsk, och när kommunalrådet, centerpartisten Göran Lindell, kom för att tala till demonstranterna möttes han av burop.

Många Vetlandabor köade också för att skriva på en lista, där man kräver Ola Götessons avgång. En av dem som skrev på var Panthea Osfouri.

– Kan man inte sköta sitt jobb ska man inte ha kvar det. Han har verkligen inte skött sitt jobb!

Men alla kan ju göra misstag?

– Ja, ett misstag eller två misstag. Men det här är ett riktigt stort misstag och det ska inte ske. Det handlar om ett liv, säger Panthea Osfouri.

Socialchefen sitter kvar
Kommunalrådet Göran Lindell bjöd in representanter för demonstrationen till kommunhuset för att diskutera hur man nu ska gå vidare. Men han gjorde också klart att socialchefen kommer att sitta kvar.

– Vi tycker att socialnämnden och socialförvaltningen med dess chef ska jobba vidare med det förbättringsarbete som pågår på socialnämnden. Vi kommer att noga se till och följa att det sker och att det garanterar, i den mån det går att garantera, att den här typen av händelser inte händer ytterligare, säger Göran Lindell.

Så Ola Götesson får ha kvar jobbet?

– Ja.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se 

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Jessica Sonelius, SR Jönköping
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista