Betty Makoni får internationellt barnpris

Vid en ceremoni i Stockholm tillkännagavs på fredagen vem som är vinnaren av årets internationella pris för barnens rättigheter. Priset går till verksamhet för att stärka flickornas ställning i samhället.

Ett ungdomsband från Brasilien spelade innan det var dags att tillkännage vinnaren. Bakom priset står den svenska organisationen Barnens Värld och det stöds av bland annat Rädda Barnen och Sida.

Prispengarna på en miljon kronor kommer från svenska storföretag. Det är som en Oscarsgala med tre nominerade.

Skydd mot övergrepp
De två huvudprisen går bägge till Betty Makoni från Zimbabwe. Sedan 1999 driver hon ett projekt som går ut på att stödja flickor att kräva sina rättigheter och skydda dem mot bland annat trafficking, tvångsäktenskap och sexuella övergrepp.

Internationellt stöd är precis vad vi behöver, säger Betty Makoni. Hon säger att krisen i Zimbabwe trots allt inte påverkat hennes arbete. Verksamheten stöds av både företrädare för Mugabe-regeringen och oppositionen, och flickornas ställning i Zimbabwe har aningen stärkts de senaste åren, säger hon.

De två konkurrenterna till prisen blir inte lottlösa, de får hedersomnämnanden och delar på prissumman.

Sex miljoner barn röstade
Ett av de två prisen har utsetts efter en omröstning där sex miljoner barn och ungdomar världen runt deltagit. Det andra utsågs av en jury.

– Jag röstade på Betty Makoni eftersom flickornas ställning är viktig i alla länder, både fattiga och rika, säger den 15-årige palestiniern Omar Bandak som ingick i juryn.

Själva priset kommer att delas ut på måndag av drottning Silvia.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se