Rinnsnuva, klåda, nysningar och nästäppa kan göra livet outhärdligt för pollenallergiker.

Tuff helg väntas för pollenallergiker

Landets pollenallergiker kan få en tuff helg. Det varma vädret gör att luften fylls av björkpollen. Landets apotek är väl förberedda. Folk rusar efter medicin.

Linda Lundin har precis köpt tabletter och nässpray.

– Jag har varit ute på landet och kom in till stan för några timmar sedan, och fick då en allergichock. Jag har svårt att andas, det rinner i näsan och det kliar i ögongen, säger hon.

Två miljoner svenskar lider av pollenallergi
Linda är en av de cirka två miljoner svenskar som lider av pollenallergi. Rinnsnuva, klåda, nysningar och nästäppa kan göra livet outhärdligt för många av dem.

Sandra Wiberg från Skogås är på Apoteket och hämtar allergitabletter till barnen.

– De har klåda i ögonen, det kliar överallt,  de har snuva och ögonen ringer. Det är besvärligt, säger hon.

Hur gamla är de?

– En är fem år och den andra är sex år.

Har de haft pollenallergi länge?

– Sedan de var tre år, då visade det sig.  

Redan i januari kom de första rapporterna om blommande hassel. Även alen är ovanligt tidig i år. Björken, pollenallergikernas fiende nummer ett, kommer att spränga sina första hängen nu i dagarna. Orsaken är dagstemperaturerna som kommer att hamna kring 20 grader.

Apoteket Schelle i centrala Stockholm har förberett sig väl. Lagren är fyllda och extra personal har kallats.

– Det finns mediciner på hyllorna och det finns här bakom. Vi har tagit hem jättestora lager så att det ska räcka över helgen. Vi har förberett oss och vi har kallat in extra personal över helgen så att vi kan möta den här tillströmningen, säger Barbro Forsberg, är receptchef:

Mildare i år
Ändå väntas årets pollensäsong vara mildare än förra årets. Tuffa år brukar följas av milda år.

Pollenexperten Martin von Pfaler förklarar varför.

– Om du tänker dig björken så har den grenspetsar, och i de grenspetsarna kan det bildas antingen blad, hanliga blommor eller honliga blommor. Har björken haft väldigt många hanliga och honliga blommor så har björken inte så många grenspetsar kvar, och då måste den satsa på tillväxt påföljande år för att få fler nya grenspetsar så att det kan blomma, säger han.

Tvåbarnsmamman Sandra Wiberg berättar hur barnen ska göra när pollenchocken slår till i helgen.

– De får ta sin medicin, tvätta ögonen, tvätta håret och duscha för att få av sig all pollen. Det är inget mer man kan göra, bara vara som vanligt och leva livet, säger hon.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".