Lars Leijonborg ifrågasätts.

Saknar förtroende för Leijonborgs stil

Partiledaren i folkpartiet Lars Leijonborg ifrågasätts nu av allt fler inom folkpartiet. Inför partiets landsmöte i höst när partiledare ska utses på nytt, har hittills tre partidistrikt föreslagit att Lars Leijonborg bör avgå och att en ny partiledare ska väljas.

Håkan Lind i Skellefteå sitter i styrelsen för folkpartiet i Västerbotten.

– Det är så i dagens politik att har man suttit länge blir man lätt utnött. Lars har suttit i tio år och det är en lång tid i dagens politik. Partiet behöver ibland nya krafter och nya ledare, som tar vid och kan föra partiet vidare med energi och kraft, säger Håkan Lind i Skellefteå, som sitter i styrelsen för folkpartiet i Västerbotten.

Folkpartiet i Dalarna och i Blekinge har också krävt att Lars Leijonborg byts ut på partiets landsmöte i början av september.

Möten i helgen
Flera partidistrikt har möten i helgen och ska diskutera frågan.

Fram till den 30 april kan partidistrikten föreslå förändringar till valberedningen.

Bland de förslag till ny partiledare som diskuteras finns bland annat skolminister Jan Björklund. Han har på en direkt fråga från Ekot sagt att han stödjer Lars Leijonborg.

En annan kandidat är EU-minister Cecilia Malmström.

På påsklov
Lars Leijonborg har inte gått att nå. Han är enligt pressansvariga på påsklov med sin son.

Det är sammanlagt en handfull partidistrikt av totalt 25, som kräver Leijonborgs avgång, men också starka enskilda partimedlemmar höjer nu rösten.

Kennet Karlsson är politisk sekreterare för folkpartiet i landstinget i Västra Götaland.

– Det är inte kvaliteten på Lars Leijonborg som politiker som jag kritiserar. Han har gjort och gör mycket bra i svensk politik. Det jag vänder mig mot är hans sätt att leda vårt parti. Där känner jag att jag inte har förtroende för den ledning, som vi behöver just nu, säger Kennet Karlsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista