Regeringens sjukintygsförslag får kritik

Regeringens förslag om att alla arbetsgivare ska få rätt att kräva sjukintyg från första sjukdagen får kritik från flera håll.

Ulf Hallum är verksamhetschef på en husläkarmottagning i Stockholm och han är orolig över vad det nya förslaget kan få för konsekvenser för vårdcentralerna.

– Det är klart att det finns en befogad oro för att sjukvården, som redan har hårt belastad, ska ägna sig åt saker som inte är medicinskt motiverad. Då är frågan om man ska prioritera detta eller något som man anser är mer mediciniskt motverat, säger han.

Ulf Hallum som är chef för Husläkarmottagningen Serafen 1 är alltså skeptiskt till förslaget som innebär att alla arbetsgivare ska kunna kräva läkarintyg från den första sjukdagen.

”Onödigt förslag”
Men redan i dag omfattas många anställda av kollektivavtal som också ger arbetsgivare rätt att begära läkarintyg från den första dagen en anställd är sjuk. LO:s förbundsordförande Wanja Lundby-Wedin tycker därför att lagförslaget är onödigt.

– När vi har ett kollektivavtal så är det så att det bärs av båda parter och det talar om i vilka fall arbetsgivaren kan nyttja den här möjligheten. Där har vi också en möjlighet att ha en dialog med arbetsgivaren huruvida man har tolkat avtalet på rätt sätt, säger hon.  

55 procent tillbaka efter tre dagar
55 procent av alla som är sjuka går tillbaka till jobbet inom tre dagar. Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg är ändå rätt så positiv till förslaget eftersom han tror att det kan göra det lättare att tidigare upptäcka de som riskerar att bli långtidssjukskrivna.

– Vi vet ju också att långa fall har alltid varit korta fall, så det är viktigt med snabbhet i sjukfrånvaroprocessen. Om det här ökar arbetsgivarens intresse för sjukfrånvaron så är det bra, men det får inte leda till att man slentrianmässigt begär sjukintyg, då blir det inte bra, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".