Många frågor på Nordeas bolagsstämma

I dag, fredag, var det dags för Nordens största bank, Nordea, att hålla sin bolagsstämma. Det är en bank där det händer mycket just nu. Rekordresultat förra året, snabb expansion utomlands och så statens planer på att sälja sina Nordeakatier.

Men när aktieägaren KG Widén från Stockholm väntade utanför konferenslokalen i solskenet, var det något helt annat han tänkte på, nämligen ledningens senaste belöningssystem.

– För skojs skull klippte jag ut Nordeas kallelse, det är två sidor i Svenskan eller DN. Drygt en sida handlar om optioner till chefer, och i viss mån anställda också. Lägger man så mycket krut ochh kraft på att klara ut ett optionsprogram tycker jag det verkar vara svag argumentation.

Vad är det som är fel med det här, menar du?

– Jag tycker man ska ha en grundlön som är bra, och den är redan bra för de flesta direktörer. Sedan tycker jag i princip att alla påslag ska tas bort, och ska man ha påslag ska det gälla alla i ett företag eller i en konvern.

Många frågor från aktieägarna
Nästan 800 aktieägarna hade sökt sig till stämman i Stockholms universitets aula, och det trots den härliga vårdagen därutanför. Och det var inte bara lunchen med kyckling, löjrom och dessertost som lockade.

Frågorna var många när aktieägarna fick ställa egna frågor. Det handlade bland om höga fondavgifter och om den senaste tidens försök att lura bankens internetanvändare genom så kallade phishingattacker.

Dansk chef tar över
I och med stämman lämnar Lars G Nordström jobbet på Nordea efter fyra och ett halvt år vid rodret. Dansken Christian Clausen tar nu över ett företag som förra året gjorde en rekordvinst på 29 miljarder kronor, en bank som växer snabbt i flera länder, till exempel i Ryssland och i Polen.

Hur viktigt tycker då den nye VD:n det är att fortsätta att växa?

– Storlek är viktigt på lång sikt, men vi har en strategi som kan skapa stora värden för aktieägarna just nu, och den kommer vi att fokusera mycket på, säger Christian Clausen.

Vad säger du om att svenska staten ska lämna ägandet i Nordea?

– Det är ägarna som beslutar, det har jag ingen kommentar till. Vi hälsar alla långsiktiga aktieägare välkomna. Min uppgift är att göra det så pass bra att det är attraktivt att köpa aktier i Nordea.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista