Ericssons ledning kritiseras från flera håll

Kritiken mot Ericssonsstyrelsens hantering av bonusprogrammet på stämman i onsdags får nu kritik från flera håll. Dåligt skött och felriktade krav på lagändring är ett par tunga inlägg i debatten som följt på stämmofiaskot.

Lars Milberg som är fristående jurist efter flera år inom Aktiespararna anser att ledning och styrelse försummat sitt ansvar.

– Ja, att de har försummat att förankra förslaget hos de stora utländska investerarna är alla eniga om idag, säger han.

Hur allvarligt är det?

– En företagsledning och en styrelse sitter på mandat av alla ägare. Här har man försummat det.

Carl Rosén som är ägaransvarig på Andra AP-fonden gör samma analys.

– Det är styrelsens ansvar att förankra det viktiga ersättningssystemet. Här måste styrelsen förbättra sig, helt enkelt.

De har gjort ett dåligt jobb?

– Ja, det kan man säga, säger Carl Rosén.

Det är bra att utländska ägare utnyttjar sin rösträtt menar han.

– Jag tycker att det är viktigt att lyssna på de utländska aktieägarna. Det är positivt att de röstar och lägger fram sin mening. Då måste vi göra ett ordentligt jobb och gå igenom med dem vad de har för synpunkter, varför de röstade nej och så vidare. Jag är helt övertygad om att man kommer att komma fram till en för alla parter vettig lösning. Men det kommer att ta en stund och det jobbet borde ha gjorts tidigare, säger Carl Rosén.

Att ändra på lagen som ger ett starkt skydd för minoriteten av aktieägarna, den så kallade Leo-lagen, avvisas av både Lars Milberg och Carl Rosén.

När det gäller Ericsson finns det inga vinnare, tycker Lars Milberg.

– Det finns inga vinnare i en sådan här sak. Dialogen har inte fungerat och det är två parter som ska prata med varandra. Det är dels ägarna som ska ge till känna varför de inte tycker att det här är ett bra förslag. Det har de också försummat genom att agera på det sätt som de har agerat. Ericsson vet egentligen inte i dagens läge hur de ska förändra förslaget för att få igenom det. De anställda som inte får det här ersättningarna är naturligtvis också förlorare. Och bolaget förlorar tempo.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista