Ingen skärpning av polsk abortlag

Det blir ingen skärpning av den redan stränga polska abortlagen, den konservativa regeringen förlorade alla fem omröstningarna i den kontroversiella frågan.

Utanför det polska parlamentet har kvinnogrupper demonstrerat hela fredagen med anledning av dagens omröstning om en ytterligare skärpning av en av Europas strängaste abortlagar. Strax efter klockan 17 bröt jublet ut bland kvinnorna då det stod klart att inget av de fem förslagen till lagändring gått igenom.

Eftersom det rörde sig om en grundlagsförändring var två tredjedelars majoritet nödvändig och utgången var osäker in i det sista.

Ville förbjuda abort
Ärkekonservativa Polska familjeförbundet ansåg att livet skulle skyddas ”från befruktningsögonblicket till den naturliga döden”, alltså ingen som helst abort och ingen dödshjälp men det förslaget röstades ner först av alla.

Trepartiregeringen hade inte lyckats enas om ett förslag vilket bidrog till obeslutsamheten, liberaler och socialdemokrater såg till att abortlagen inte förändras.

Flera faktorer spelade in
Vad som räddade Polen från vad som landets flesta kvinnor upplevde som en hotande katastrof var den internationella uppmärksamhet som den polska abortfrågan fått. Viktigt var också den framväxande allt mer tydliga kvinnorörelsen i Polen samt det katolska Portugals beslut härom dagen att liberalisera abortlagen.

I inget annat EU-land föds så få barn som i Polen som har endast fyra månaders föräldraledighet.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista